Novosadska ulica kojoj nedostaje više od 50 brojeva – znate li gde se nalazi „pijana“ ulica?

NOVI SAD – Da li ste znali da u Novom Sadu postoji takozvana pijana ulica? Dobila je ovaj naziv, pošto redosled kućnih brojeva prati nekoliko nelogičnosti. Reč je o svima dobro poznatoj Rumenačkoj ulici na Detelinari, ulici u kojoj se nalazi Dom zdravlja, ali i jedan od najboljih bureka u Novom Sadu.

Zašto je Rumenačka ulica prozvana „pijanom“? Možete se i sami uveriti u poreklo ovog nadimka, samo treba da krenete ovom ulicom od njenog početka, od Sajma (raskrsnica sa Bulevarom kralja Petra prvog), sa leve strane ulice, gde se nalaze neparni brojevi, videćete da kućni brojevi počinju sa brojem 1, kao što bi i trebalo. Međutim sa desne – parne strane, kućni brojevi počinju od broja 92A.

Ovo nije jedina misterija u Rumenačkoj ulici, kućni brojevi sa neparne strane, između broja 57 i 125 su se negde „izgubili“, i to baš na raskrsnici sa Ulicom Kornelija Stankovića, koja je inače i „granica“ Nove i Stare Detelinare.

Da li su geodeti bili pijani kada su određivali brojeve u ovoj ulici ili postoji neki opravdan razlog?

Foto: Gradske info

Kao što se može pretpostaviti, Rumenačka ulica nije uvek izgledala kao ova danas. Nekada je izgledala sasvim drugačije. Umesto gusto zbijenih zgrada, postojale su stare kuće, dok ih je umesto današnjeg kolovoza, delila kaldrma koja je redovno odzvanjala pod konjskim potkovicama. Dakle, Rumenačka ulica je ličila na samo još jedan „novosadski sokak“.

Urbanizacija Novog Sada, koja je počela 60-tih godina prošlog veka, transformisala je taj stari put za Rumenku u današnju tranzitnu Rumenačku ulicu u Novom Sadu.

Srušene su kuće sa njivama i zasadima deteline (zbog kojih je Detelinara i dobila naziv), a umesto njih podizane su zgrade, uglavnom četvorospratnice, koje su tada predstavljale začetak Detelinare, koju danas građani Novog Sada nazivaju „Starom Detelinarom“.

Foto: Gradske info

Osim što se arhitektura ulice menjala u odnosu na period pre 1960. godine, menjala se i sama pozicija ulice. Nekada se Rumenačka ulica, prostirala od Miletićeve ka Detelinari, što je danas Bulevar kralja Petra Prvog. Njen drugi deo koji skreće desno od Novosadskog Sajma i nastavlja put ka Rumenci je Rumenačka ulica koju mi danas poznajemo.

Kada je započeta urbanizacija Rumenačke pre više od 60 godina, prvo su rušene kuće koje su se nalazile na teritoriji „Stare Detelinare“(do raskrsnice sa Ulicom Kornelija Stankovića), a zgrade koje su podizane su samo preuzele kućne brojeve od srušenih domova.

Nakon bombardovanja počelo je uređenje i dela Rumenačke koji pripada današnjoj „Novoj Detelinari“.

Foto: Gradske info

Tako su i u tom delu porušene stare kuće i podignute višespratnice. Međutim pre toga je već porušen deo stare Rumenačke koji se protezao od centra, to jest Miletićeve ulice do Sajma i na tom mestu se izgradio Bulevar kralja Petra prvog. Tako su sa starom Rumenačkom nestali i stari kućni brojevi…

Nova Rumenačka ulica, kakvu danas poznajemo, je tada počinjala od Sajma, tačnije od raskrsnice sa Bulevarom kralja Petra Prvog. U to vreme kada je Rumenačka rekonstruisana, a bulevar izgrađen, zgrade koje su se našle u Rumenačkoj, već su imale svoje brojeve, pa su samim tim novoizgrađen objekti, koji su se nalazili posle raskrsnice sa Ulicom Kornelija Stankovića(Novoj Detelinari), dobili nove kućne brojeve.

Sada kada znate priču o pijanim brojevima u Rumenačkoj ulici, možda je prikladniji nadimak za nju „rekonstruisana ulica“, međutim ovaj šaljivi naziv je daleko interesantniji među Novosađanima.

Setite se ovog teksta ukoliko vaši poznanici budu tražili brojeve od  2-98 ili 59-123 u Rumenačkoj ulici i umesto sklapanja međusobnog konsenzusa o arhitektonskoj (ili geodetskoj) nelogičnosti, ispričajte im priču o staroj Rumenačkoj ulici.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: