Novosađanima deljene besplatne štedljive sijalice – velika zainteresovanost za energetsku efikasnost (FOTO)

NOVI SAD – Danas su u centru Novog Sada povodom Svetskog dana energetske efikasnosti građanima besplatno deljene štedljive sijalice.

Ova akcija organizovana je od strane Gradske uprave za zaštitu životne sredine, Agencije za energetiku Grada Novog Sada i radne grupe „Zelena stolica“.

Podela je počela u 11 časova na uglu Zmaj Jovine i Ulice Modene, a zainteresovanost je bila velika, pa su zalihe podeljene veoma brzo.

Zašto štedljive sijalice?

Foto: Gradske info

Prema organizatorima, cilj ove akcije je da se građanima ukaže na važnost racionalne potrošnje uštede energije kroz smanjenje računa za elektručnu energiju.

Primer dobre prakse jeste upravo zamena običnih sijalica i postavljanje štedljivih, koje troše manje električne energije, a daju istu, ili često bolju svetlost.

Energetska efikasnost ne znači odricanje, štavište, štedljiva stijalica troši pet puta manje struje od obične, a traje čak pet puta duže.

Foto: Gradske info

Razlika u ceni prilikom kupovine jedva da postoji, ali je u pitanju trošak koji se isplati, pogotovo ukoliko se uzme u obzir smanjenje potrošnje električne energije na duži rok, kao i kolektivno smanjenje upotrebe električne energije.

Svetski dan energetske efikasnosti obeležava se 5. marta, u čast prvog sastanka svetskih stručnjaka, na temu energetske efikasnosti, održanog na ovaj dan 1998. u Velsu, u Austriji.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: