logo transparend vojvodina uzivo

Novo naselje – jedan od omiljenih i najzelenijih delova Novog Sada (VIDEO)

NOVI SAD – Novo naselje je gradska četvrt koja datira iz druge polovine prošloga veka. Ovaj deo grada urađen je planski, a danas posebnu pažnju zadobija zbog velikog broja zelenih površina koje ga krase.

Novo naselje – četvrt poznata još i pod nazivom „Bistrica“

Novo naselje je gradska četvrt koja se pruža između gradskih četvrti Detelinara, Sajmište, Telep, Veternička rampa i Jugovićevo. Omeđeno je Bulevarom Vojvode StepeBulevarom Evrope, Futoškim putem i Somborskom rampom

Ovaj deo grada sadšnji izgled ima od 70-ih godina prošloga veka, dok su planovi i izgradnja započeti posle 1950. godine. Prve kuće nalazile su se na gradskoj četvrti koju danas poznajemo kao Satelit, a koja je nekada spadala Novo naselje. Odnosno prvi radovi započeti su na Satelitu, a vremenom sa dopunom i izmenama urbanističkih planova ono se širilo na čitavu tertiriju današnjeg Novog naselja.

Novo naselje tako danas čine: Savina, Tozin Sokak, Šonsi, Šarengrad (Jamajka), Rasadnik (Radna Zona Zapad), Zapadna Privredna Zona (Radna Zona Zapad).

Naziv Bistrica potekao je devedesetih godina prošloga veka kada je Novo naselje zvanično preimenovano u Bistricu. Međutim, taj naziv nikada nije zaživeo među građanima Novog Sada.

U ovom „naselju“ koje površinski zahvata veliki deo, smeštena su čak tri državna vrtića, Vrtić „Vendi“, Vrtić „Guliver“ Vrtić „Svitac“.  Dovoljan broj vrtića, kao i to da na Satelitu i okolnim četvrtima, takođe postoji dovoljan broj državnih vrtića, ne predstavlja brigu, kod roditelja za upis mališana sa ovog kraja.,

Foto: Gradske info

Osnovna škola „Prva vojvođanska brigada“ osnovana je pre više od 40 godina, a pre tri godine, tačnije 2020. godine školi je nadograđeno još 650 metara kvadratnih. Ova osnovna škola ima sve neophodno za svakodnevne aktivnosti đaka, od sale za sport, biblioteke do zubne ambulante i svlačionica.

Pored osnovne škole, u ovom kraju nalazi se i Škola za osnovno i srednje obrazovanje „Milan Petrović“. Ova čuvena škola, koja se nalazi na adresi Bate Brkića bb, pre dve godine je dobila instaliran zeleni zid i zeleni krov u okviru IPA projekta.

Foto: Gradske info

U ovoj velikoj novosadskoj četvrti nalazi se i Dom zdravlja, ali i Gerontološki centar.

Velelepni praoslavni hram koji se nalazi na uglu Radomira Raše Radujkova i Bulevar Slobodana Jovanovića, Prenosa moštiju Svetog Save okuplja vernike sa raznih krajeva Novog Sada, a izgradnja hrama započeta je 1996. godine.

Foto: Gradske info

Na Novom naselju nalazi se i Folklorno udruženje „Veliko kolo“. Ovo udruženje traje preko deceniju i okuplja veliki broj ljudi i sa okolnih naselja.

Gradska četvrt poznata po zelenim površinama

Novo naselje je četvrt koja je posebno popularna za život zbog velikog broj zelenih površina. Gde god da se pogleda u ovom kraju može se zapaziti zelenilo i guste krošnje.

Posebnu pažnju odnosi Novi park koji se nalazi u Ulici Radomira Raše Rajdujkova. Ovaj park otvoren je 2021. godine i unutra je posađeno cveće, drveće, žbunići, napravljeno dečje igralište i klupe.

Foto: Gradske info

Pored Novog parka, skoro u svakom delu ove gradske četvrti nalazi se ušuškana zelena površina. Slika zelenih površina koje se dižu pored zgrada odaje izuzetno lep pogled na Novo naselje, pogotovo tokom letnjih dana.

Tu su česta dečja igrališta, parkić za pse, teretane na otvorenom i ostalo…

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.