Novi Sad – Uspešan završetak radova pre roka i početak novih projekata

NOVI SAD – Protekle sedmice počeli su preliminarni radovi na izgradnji parka kod Spensa, intenzivno se odvijaju radovi na rekonstrukciji kanalizacione mreže u ulici dr Zorana Đinđića, nastavljaju se radovi na uređenju Univerzitetskog kliničkog centra Vojvodine, novi železnički most se radi u tri smene, a radovi na mostu preko Rokovog potoka su završeni pre roka.

U Novom Sadu, u ulici dr Zorana Đinđića intenzivno se odvijaju radovi na rekonstrukciji kanalizacione mreže. U skladu sa planom, od 30.10.2023. do 30.12.2023. godine, uvedena je privremena zabrana saobraćaja u Ulici dr Zorana Đinđića kako bi se omogućilo nesmetano izvođenje ovih važnih infrastrukturnih radova. Ovi radovi predstavljaju ključni korak ka unapređenju kanalizacione infrastrukture na Limanu 1, nakon čega će uslediti rekonstrukcija puta. Uporedo s tim, preduzete su neophodne mere kako bi se minimalizovali potencijalni zastoji u saobraćaju tokom trajanja privremene zabrane.

Grad Novi Sad je u završnoj fazi izgradnje saobraćajnih površina sa pratećom infrastrukturom u Ulici Teodora Pavlovića, a u cilju stvaranja uslova za bezbednije i ekonomičnije odvijanje saobraćaja. Ulica će, na mestima gde to dozvoljavaju nadzemna i podzemna infrastruktura, biti dodatno ozelenjena, što će oplemeniti i osvežiti ovaj prostor. Vrednost radova na izgradnji saobraćajnih površina sa pratećom infrastrukturom iznosi 87.598.464,00 dinara.

Foto: Grad Novi Sad

Novi železnički most preko kanala Dunav – Tisa – Dunav predstavlja ključni deo izgradnje brze pruge, a njegovim postavljanjem zamenjen je stari jednokolosečni most. Deonica pruge od Novog Sada do Subotice, koja se proteže na 108,2 kilometra, obuhvata izgradnju dva koloseka do granice sa Mađarskom kod Kelebije, uz rekonstrukciju devet železničkih stanica. Dodatno, planirana je izgradnja železničkih čvorova u Novom Sadu, Vrbasu i Subotici. Radnici vredno rade u tri smene, kako bi osigurali nesmetan tok ovog važnog infrastrukturnog projekta.

U toku su i završni radovi na izgradnji Palate pravde za koji je sredstva, od preko 13 miliona evra, obezbedila Evropska unija. Za troškove projektantskog nadzora, finansiranje neophodnih priključaka objekta na infrastrukturne instalacije i budućeg opremanja prostorija najmodernijom opremom, što uključuje nabavku kancelarijskog nameštaja i potrebnih računara, iz budžeta Republike Srbije izdvojeno oko 950 hiljada evra. Ministarka pravde Maja Popović obišla je radove i zahvalila predstavnicima Grada Novog Sada na saradnji i pomoći u nastojanju da se novi objekat na adekvatan način uklopi u postojeći ambijent gradske celine, uz maksimalno očuvanje zelenih površina.

Foto: Grad Novi Sad

Otpočeli su i preliminarni radovi na izgradnji, uređenju i opremanju parka kod Spensa, čija ukupna vrednost investicije iznosi 428,9 miliona dinara. Pokrajinska vlada je izdvojila 370 miliona dinara putem Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine, dok će preostali deo biti obezbeđen od strane Grada Novog Sada. Planira se da će radovi biti okončani do jula 2025. godine.

Foto: Ustupljena fotografija

Radovi na mostu prеko Rokovog potoka u Pеtrovaradinu su završеni. Tako jе saobraćaj, koji jе isprva bio otvorеn samo za pеšakе, od sada otvorеn i za automobilе, odnosno sva motorna vozila. Naimе, prе nеkoliko dana jе javnost obavеštеna da ćе most biti otvorеn 20. novеmbra, ali sе to dogodilo ranijе. Izvođač radova jе firma „Srbijaput“ iz Bеograda, a ukupna ugovorеna vrеdnost radova jе 27.609.694,54 dinara sa PDV-om.

Foto: PrtSc/Google/maps

Pokrajinska vlada nastavlja da ulaže u radove na rekonstrukciji objekata Univerzitetskog kliničkog centra Vojvodine u kojima su smeštene klinike za urologiju, za maksilofacijalnu i oralnu hirurgiju, plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju, Laboratorijsko odeljenje za nuklearnu medicinu, Klinika za nefrologiju i kliničku imunologiju, Odeljenje za hemodijalizu i Operacioni blok Klinike za urologiju.

Foto: wikipedia

Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije objavila je početkom nedelje da je u naselju Kisač postavljeno sedam novih klupa i 25 korpi za otpatke. Od sad, u užem centru sela, meštani mogu da uživaju u novom urbanom mobilijaru.

Foto: UGZINS

U naselju Kisač u toku su i radovi na izgradnji 31 km kanalizacije otpadnih voda, koja se prostire u 33 ulice, čime će 2371 individualno domaćinstavo dobiti mogućnost priključenja na kanalizacioni sistem. Deo investicije, čija je vrednost 1,3 milijarde dinara, finansiran je sredstvima iz budžeta Grada Novog Sada, dok se izgradnja većeg dela kanalizacije realizuje u okviru nacionalnog Programa „Čista Srbija“. Do sada je izvedeno 27,5 km mreže, a radovi se trenutno izvode u Vinogradarskoj ulici i trajaće narednih deset dana, odnosno u periodu od 15. do 25. novembra.

Takođe, ove nedelje svečano je obeležena slava Grada Novog Sada – Đurđic u prisustvu brojnih gostiju u Gradskoj kući. Domaćin, gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić učestvovao je u ceremoniji sečenja slavskog kolača i blagosiljanja slavskog žita. Ceremoniji je prisustvovao i  Njegovo Preosveštenstvo Episkop šabački Jerotej. Nakon završenog verskog obreda prisutnima se obratio gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Ova vest je deo projekta “Novi Sad na dlanu” koji je sufinasirao Grad Novi Sad. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Grada Novog Sada koji je dodelio sredstva.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: