logo transparend vojvodina uzivo

Novi Sad stvara prilike za unapređenje poljoprivredne, energetske i turističke industrije

NOVI SAD – Grad aktivno podržava i organizuje manifestacije i programe od velikog javnog značaja. Ovi događaji predstavljaju vitalni deo gradskog kulturnog, privrednog i turističkog života, doprinoseći obogaćivanju društvene i ekonomske scene.

Tokom perioda od 2017. do 2022. godine, Grad Novi Sad je uložio impresivnih 7.299.258 evra u ove manifestacije. Osim toga, Grad je takođe uložio 818.170,77 evra u podršku domaćim i međunarodnim sajmovima i događajima.

Tri najznačajnije manifestacije koje su obuhvaćene ovim programom su:

Međunarodni sajam poljoprivrede

Ovaj sajam je najveća sajamska manifestacija u državi i nosilac prestižnog znaka “Najbolje iz Vojvodine”. Održava se u Novom Sadu i privlači izlagače iz različitih zemalja, uključujući Italiju, Španiju, Holandiju, Francusku, Nemačku i mnoge druge. Osim izložbe stoke, sajam uključuje izložbe organskih proizvoda, proizvoda sa oznakom geografskog porekla i oznakom  „Srpski kvalitet“, kraft piva, poljoprivredne mehanizacije, i druge aktivnosti poput takmičenja u preponskom jahanju.

Sajam pruža platformu za izlaganje i promociju proizvoda i usluga iz različitih industrija. Sajam omogućava brendovima da povećaju svoju prepoznatljivost i svijest među potencijalnim kupcima. Posetioci mogu steći nove informacije, tehnološka saznanja i obrazovne resurse putem različitih prezentacija i radionica. Humanitarne akcije i podrška društvenim inicijativama takođe dodaju društvenu vrednost sajmu. Promovišući najbolje poljoprivredne proizvode, sajam u mnogome doprinosi razvoju agroindustrije.

Dani energetike i investicija

Grad Novi Sad se ističe kao lokalna samouprava koja aktivno radi na implementaciji održivog razvoja. Kroz različite mere, Grad je ostvario značajne uštede u potrošnji električne i toplotne energije. Ove uštede doprinose ekonomskoj efikasnosti i smanjenju emisije štetnih gasova. Osim toga, planira se dalje ulaganje u energetsku sanaciju objekata, što će omogućiti građanima jeftiniju zamenu prozora, fasada, kotlova, kao i ugradnju solarnih kolektora i panela. Ova inicijativa je podržana partnerstvom s USAID-om i EBRD-om.

Sajam omogućava građanima da se informišu o mogućnostima za dobijanje bespovratnih sredstava za unapređenje energetske efikasnosti, uključujući zamenu stolarije, instaliranje ekoloških kotlova i peći, ugradnju toplotnih pumpi, solarnih kolektora i panela. Ovaj događaj podstiče ekološki prihvatljne energetske rešenja, što omogućuje smanjenju negativnog uticaja na okolinu.

Takođe, Grad Novi Sad postaje partner Međunarodnih dana energetike i investicija, što dodatno povećava prepoznavanje i značaj grada u globalnom energetskom kontekstu. Sve ove koristi doprinose boljem razumevanju i primeni energetske efikasnosti, kao i podršci ekološki održivim rešenjima.

Međunarodni sajam turizma

Novi Sad je postao prepoznatljiv i kao turistička destinacija, posebno nakon što je dobio prestižne titule Omladinske prestonice Evrope i Evropske prestonice kulture. Broj noćenja u gradu stalno raste, dostižući impresivnih pola miliona noćenja turista. Sajam turizma omogućava promociju turističkih atrakcija grada i razmenu iskustava i znanja s drugim destinacijama. Novi Sad se pozicionirao kao druga najposećenija turistička destinacija u Srbiji, odmah iza glavnog grada.

U 2022. godini, Novi Sad je postigao izvanredan uspeh u turizmu. Grad je zabeležio značajan porast dolazaka turista i noćenja u poređenju sa prethodnom godinom. Takođe, treba napomenuti da su ovi rezultati najbolji u poslednjih 20 godina. Broj turista se povećao za više od 100 posto u odnosu na 2011. godinu, što jasno pokazuje kontinuirani rast turističke privlačnosti Novog Sada.

Kroz ove manifestacije, Grad Novi Sad stvara prilike za unapređenje poljoprivredne, energetske, i turističke industrije. Takođe, promoviše se saradnja sa drugim zemljama, pruža podrška lokalnim proizvođačima, i doprinosi ekonomskom rastu grada. Ovi događaji takođe omogućavaju građanima i posetiocima da uživaju u različitim aktivnostima i programima, čineći ih važnim delom kulturnog i društvenog života Novog Sada.

Ova vest je deo projekta “Na dlanu” koji je sufinasirao Grad Novi Sad. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Grada Novog Sada koji je dodelio sredstva.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.