Novi Sad – Grad bez barijera za osobe sa invaliditetom

NOVI SAD – Danas obeležavamo Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, značajan datum koji se obeležava od 1992. godine, kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju pozivajući sve zemlje da posvete pažnju ovom danu.

Milijardi procenjenih osoba sa invaliditetom širom sveta, što čini 15% svetske populacije, Republika Srbija pridružuje se sa oko 800.000 osoba sa nekim oblikom invaliditeta.

Cilj ovog dana je promovisati puno i ravnopravno učešće osoba sa invaliditetom u društvu, jer se veoma često suočavaju sa socijalnim i fizičkim barijerama, od predrasuda do nepristupačnosti objekata.

NOVI SAD PRVI UVEO STOMATOLOŠKE I GINEKOLOŠKE STOLICE ZA OSOBE SA INVALIDITETOM

Prema rečima direktora Doma zdravlja Novi Sad, Veselina Bojata, investicijom Grada, Dom zdravlja je prvi u Srbiji nabavio stomatološke i ginekološke stolice za osobe sa invaliditetom.

OBEZBEĐENA PARKING MESTA

Na svakom parkingu zakonom je propisan određen broj parking mesta za osobe sa invaliditetom. Godišnje parking karte za osobe sa invaliditetom se izdaju na osnovu rešenja Gradske uprave za socijalnu i dečiju zaštitu, a kazne za one koji se nepropisno parkiraju na ova mesta su enormno velike.

Foto: PrintScr youtube/Novosadska televizija

ZAPOŠLjAVANjE OSOBA SA INVALIDITETOM

Poseban izazov predstavlja zapošljavanje osoba sa invaliditetom, iako one imaju vrednosti, kvalitete i znanje koja mogu doprineti društvu.

Nacionalna služba za zapošljavanje u Republici Srbiji prepoznala je ovaj problem i sprovodi mere aktivne politike zapošljavanja koje podržavaju poslodavce i lica sa invaliditetom.

Barijere proizilaze iz nedostatka znanja ili svesti o pitanjima invalidnosti, a jednostavne aktivnosti poput postavljanja rampi, obezbeđivanje dodatnih parking mesta, uvođenje Brajevog pisma, audio i Brajevih knjiga, knjiga u krupnom fontu i sličnih mera mogu značajno doprineti njihovom svakodnevnom životu.

Vlada Republike Srbije preduzima konkretne korake kroz usvajanje strategija i mera kako bi unapredila položaj osoba sa invaliditetom.

Foto: unsplash

GRAD BEZ BARIJERA ZA SPORTISTE SA INVALIDITETOM

„Novi Sad je primer ne samo kod nas već i u regionu kako se brine o sportistima sa invaliditetom u svim segmentima našeg života. Zbog toga nije iznenađenje što Novi Sad ima vrhunske paraolimpijce.

SPENS je u potpunosti prilagođen osobama u kolicima jer su sale apsolutno dostupne. Osim toga, postoji lift i toaleti koji su prilagođeni za sportiste u kolicima“, rekla je za RTV Milica Veljković paraolimpijka, članica novosadskog stonoteniskog kluba „Neos“.

Ekipa našeg portala imala je priliku da pre godinu dana obavi intervju sa našom nagrađivanom paraolimpijkom Borislavom Perić Ranković:

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom treba da bude podsticaj za podizanje svesti i razumevanje za izazove sa kojima se ova zajednica svakodnevno suočava.

Pozivamo celu zajednicu da zajedno doprinesemo stvaranju inkluzivnog društva koje ceni različitosti i pruža podršku svim svojim građanima.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.