Novi Sad: Četvrti most arihtektonski biser na Dunavu (VIDEO)

NOVI SAD – Napreduju radovi na izgradnj četvrtog novosadskog mosta preko Dunava, koji će spojiti grad sa Sremskom Kamenicom, odnosno Bulevar Evrope sa budućim  Fruškogorskim koridorom.

Sa širenjem grada na sremsku stranu, glavna uloga novog mosta biće da rastereti postojeće mostove koji su pod sve većim opterećenjem. Četvrti novosadski most, imaće četiri kolovozne trake, kao i biciklističke i pešačke staze.  Na njemu neće biti moguć teretni saobraćaj.

Dužina mosta preko samog Dunava je 880 metara, dok će njegova ukupna dužina, sa pristupnim saobraćajnicama, premašiti dva kilometra. Ekstrados most je hibridna struktura betonskog segmentnog mosta sa kutijastim profilima i mosta sa kosim zategama.

Foto: Vojvodina uživo

Novi most će krenuti da se se diže iznad nivoa terena pre kružnog toka na kojem se ovaj bulevar ukršta sa Bulevarom patrijarha Pavla i Bulevarom cara Lazara. Dalje most na stubovima nastavlja preko novog kružnog toka sa Heroja Pinkija i potom kod Šodroša prelazi Dunav i završava se na obilaznici u Sremskoj Kamenici.

Most u brojkama:

-Dužina mosta 880 metar iznad Dunava, ukupna dužina veća od dva kilometra

-Širina mosta 29,4 metra

-Cena mosta 175,5 milona evra

-Projektovana brzina na mostu 80 km na čas

-Rok završetka proleće 2025. godine

Foto: Vojvodina uživo

Projktant i izvođač radova je kineska kompanija CRBC, dok je nominalni investitor JP “Koridori Srbije”.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.