logo transparend vojvodina uzivo

Novi Sad brine o svojim sportistima: Rekonstrukcije stadiona, sportskih centara i izgradnja novih kompleksa obećavaju savršene uslove za trening

NOVI SAD – Grad Novi Sad od 2012. godine pruža kontinuiranu podršku sportskim organizacijama, finansiranjem godišnjih i posebnih programa za realizaciju trenažnih i takmičarskih aktivnosti sportskih organizacija sa teritorije Grada.

Novi sad godišnje realizacijom navedenih programa finansira oko 400 sportskih manifestacija. U prethodnom perioduNovi Sad je bio domaćin brojnih evropskih i svetskih prvenstava u različitim sportovima. osim organizacije kompletnih prvenstava u Novom Sadu su se odigravale i utakmice Svetske lige u odbojci, utakmice u evropskim šampionatima u košarci, vaterpolu, hokeju na ledu, kao i brojna takmičenja na nacionalnom nivou.

Tokom proteklih godina u gradu su se održavale i mnoge sportske manifestacije, koje imaju tradicionalni karakter, kao što su: Novosadski maraton i polumaraton, Fruškogorski maraton, Međunarodni turnir u rukometu, Međunarodni turnir u ritmičkoj gimnastici, Međunarodni šahovski turnir, Međunarodni MMA turnii i mnogi drugi.

Jedna od najvećih sportskih menifestacija jeste i „Petrovaradin Fortress Bike“ festival, koja je okupila preko 300 biciklista iz 25 zemalja.

Neki od najvećih sportskih projekata na teritoriji grada u prethodnoj deceniji jesu sportska hala u Pertovaradinu i sportski kompleks u Futogu.
Sportska hala u Petrovaradinu otvorena je 2017. godine i sada je dom za mnoge klubove koji se takmiče na teritoriji Novog Sada.

Foto: Grad Novi Sad

Površina novoizgrađene hale je 3.354, 46 kvadratnih metara, a visoka je 13,31 metar. U okviru nje nalaze se sportski tereni, tribine, teretana, kafe, sala, kabina za novinare, četiri svlačionice za sportiste, te svlačionica za sudije. Pored toga, poseduje i antidoping sobu, ostave za rekvizite, kancelariju, portirnicu, hol i tehničke prostorije. U sklopu izgradnje ovog objekta, čiji investitor je grad Novi Sad, uređene su saobraćajnice, parking i postavljena javna rasveta u neposrednoj okolini.

Gradnja hale koštala je 200 miliona dinara, a izdvojeno je i 37 miliona dinara za investicione radove na infrastrukturnom opremanju okoline.

Kada je reč o sportskom kompleksu u Futogu, očekuje se da radovi uskoro budu zavšreni i da Futožani dobiju kompleks nalik na one u najvećim metroploama.

Foto: Gradske info

U okviru sportskog kompleksa građanima će biti na raspolaganju jednospratni objekat zatvorenog bazena, ukupne bruto površine preko pet hiljada kvadratnih metara. U prizemlju će se nalaziti olimpijski i dečiji bazen, svlačionice, koridor za publiku, ulaz za sportiste, kafe bar, kao i ostali prateći sadržaji, dok će se na spratu, površine 1.487 kvadrata, nalaziti kancelarijski prostor, garderoba, fitnes sala i teretana. Na prostoru uz južnu fasadu objekta u dužini olimpijskog bazena biće postavljene tribine za gledaoce.

Pored bazena, sadržaje kompleksa upotpuniće otvoreni sportski tereni (dva košarkaška, dva odbojkaška i dva teniska terena), dečija igrališta i teretane na otvorenom, dok će u cilju funkcionisanja samog objekta biti izgrađena i neophodna prateća infrastruktura.

Ukupna vrednost projekta je 1,7 milijardi dinara, a nakon njegovog završetka u planu je da budu izgrađeni i atletski stadion i poligon za ekstremne sportove, kao i brojni drugi sportski tereni i fitnes sadržaji.

Pored realizacije novih projekata, nekolicina sporstkih objekata je rekonstruisano u poslednjoj deceniji, kako bi ispunili sve zahteve evropskih i svetskih sportskih arbitraža.

Foto: Gradske info

U toku je rekonstrukcija stadiona RFK Novi Sad na Detelinari, dok bi rekonstrukcija stadiona „Karađorđe“ trebala da počne početkom nove godine. Završena je rekonstrukcija i sanacija oba novosadska zatvorena bazena, na Klisi u SC „Slana bara“, kao i na Spensu, gde je urađena nova izolacija i gde su zamenjene stare instalacije na olimpijskom bazenu.

Foto: Grad Novi Sad

Renoviran JP Sportski i poslovni centar „Vojvodina“
Kapitalnim subvencijama izvedeni su radovi na sanaciji Spensa kao i SC Sajmište. Unapređivanje ovog centra se odvija se konstantno od 2013. godine i do sada je uloženo je više od 5.000.000 evra.

Ovo su samo neke od investicija koje je Grad uložio u sport u poslednjoj deceniji. Obezbeđivanje savršenih uslova za sportiste je jedan od primarnih ciljeva u gradu, što se ogleda i kroz rezultate koje beleže novosadski sportisti u proteklim godinama.

Pročitajte još:

 Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.