Novi kilometri trase EuroVelo 6 – biciklistička staza i u najdužoj ulici u Novom Sadu (VIDEO)

NOVI SAD – U toku su radovi na biciklističkoj stazi koja će spojiti Novi Sad i Begeč prateći tok Dunava.

Trenutno su u toku radovi na deonici Podunavske ulice, u nastavku Ulice Heroja Pinkija. Podunavska ulica je najduža ulica u Novom Sadu koja bi celom svojom dužinom trebalo da bude prohodna za bicikliste.

U pitanju je treća faza trase Novi Sad – Begeč, deonica od Ulice Sime Matavulja u Novom Sadu do Dunavske u Futogu dugačka 10,6 kilometara. Radovi na ovoj deonici vrede 170,5 miliona dinara.

Izvođač radova je kompanija Put-Invest d.o.o, a radovi bi trebalo da budu gotovi na leto ove godine.

Ova staza deo je EuroVelo 6, biciklističke staze koja prati Dunav i proteže se preko 3.600 kilometara prolazeći kroz 10 evropskih država, uključujući i Srbiju.

Ove godine nastavlja se i izgradnja biciklističke staze uz kanal DTD od Bulevara Evrope do mosta ka Irmovu, planirane dužine od oko 9 kilometara. Ova deonica koštaće oko 213 miliona dinara. Planirana su i sredstva od 3 miliona dinara za analizu uvođenja biciklističkog saobraćaja na Mostu slobode.

Podsećamo, budžet za 2023. godinu ponovo predviđa 20 miliona dinara subvencija za kupovinu bicikala.

U 2021. godini za tu svrhu izdvojeno je 18 miliona dinara, dok je u 2022. godini za istu namenu izdvojeno 20 miliona dinara. U te dve godine pomoć pri kupovini novog bicikla dobilo je skoro 3.500 građana.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: