Nove investicije u IT industriji u Vojvodini

IT industrija, Creative industries
VOJVODINA – „Razvojna agencija Vojvodine (RAV) najavila je nove investicije u IT industriji u Vojvodini, u okviru upravo završene manifestacije „Dani kulture Srbije“ u Frankfurtu na Biznis forumu „TechConnec“. Na ovom Forumu IT profesionalci i preduzetnici razgovaraju o uspostavljanju saradnje i „autsorsinga“. Razvojna agencija Vojvodine predstavila je Vojvodinu kao poželjnu lokaciju za investiranje, što je naišlo na izuzetan odjek. Nekoliko nemačkih kompanija pokazalo je jasno interesovanje za otvaranje poslovnih jedinica u Novom Sadu, a uskoro očekujemo konkretizaciju navedenih projekata“, poručio je Darko Bulješević, direktor RAV-a.

Bulješević dodaje da su velike kompanije koje se bave visokotehnološkim istraživanjima i razvojem (R&D) investirale značajna sredstva u Vojvodinu, a posebno u Gradu Novom Sadu kao izuzetnoj lokaciji koja spaja nauku i privredu. Na Fakultetu tehničkih nauka obrazuje se odlična baza talenata, a uz postojeće naučne institute – BioSense, FINS, NS seme, Institut za veštačku inteligenciju Srbije – stvoreni su odlični uslovi za kreiranje konkurentnog proizvoda, koji ujedno razvija i lokalnu zajednicu.

„Od Vojvodine smo stvorili povoljno okruženje za inovacije koja pruža mogućnosti za saradnju sa globalno priznatim kompanijama. Godinama unazad pružamo kontinuiranu institucionalnu podršku za R&D, što podstiče inovacije i tehnološki napredak“, dodao je Aleksandar Sofić, pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu.

Foto: Pokrajinska vlada

Tokom konferencije, predstavnici Vojvodine su posebno istakli značaj visokotehnoloških kompanija koje rade na pametnim rešenjima za električnu mrežu, distribuciju i upravljanje energijom, električne pogonske sisteme, elektroniku vozila ili litijum-jonske baterije. Istaknuta je privredna aktivnost kompanija Schneider Electronics, Continental, ZF, Brose, ElevenES kao i značaj kompanije koje u Vojvodini rade na razvoju softvera – najviše za finansijski sektor i industriju igara – poput kompanija CCBill, Synechron, Epic Games, Mad Head Games i drugi.

Podsećamo da Naučno-tehnološki park u Novom Sadu, čiji je osnivač Pokrajinska vlada, kao i udruženja ICT klaster i Biznis inkubator Novi Sad, pružaju konstantnu podršku članovima za komercijalizaciju inovativnih proizvoda i usluga, dok sve zainteresovane kompanije od Razvojne agencije Vojvodine mogu dobiti potpune informacije u vezi sa investiranjem u Vojvodini.

Ova vest je deo projekta “Jedno mesto za sve vesti” koji je sufinansirao Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama. Stavovi izneti u podrzanom medijskom projektu nuzno ne izrazavaju stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, koji je dodelio sredstva.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.