Delegacija Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam u Indiji – razgovori o saradnji u privredi, turizmu i IT industriji

Ivanišević Indija
VOJVODINA – Pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević boravi sa saradnicima u poseti Indiji, u gradu Bangaloru, najvećem centru informaciono-komunikacionih tehnologija u toj zemlji.

Na poziv Tehnološkog kongresa Indije (Indian Technology Congress Association ITCA) i njegovog predsednika prof. dr Muralikrišne Redija, delegacija se najpre susrela sa počasnim konzulom Republike Srbije u Indiji Anudžem Nautijalom.

Ivanišević i konzul Nautijal, u prisustvu predstavnika privrede, razgovarali su o aktuelnoj situaciji na tržištu, o mogućnostima za saradnju na međuregionalnom nivou, kao i o privrednim i investicionim potencijalima AP Vojvodine, sa posebnim osvrtom na oblast turizma, kao grane koju bi trebalo još razvijati i infrastrukturno unapređivati.

Obe strane su se usaglasile da je evidentna potreba povezivanja i umrežavanja u privatnom sektoru, odnosno privrednika, u cilju što bolje saradnje.

Delegacija se u Bangaloru sastala i sa rukovodstvom Tehnološkog kongresa Indije, pri čemu su otvorene mnoge teme poput privrede i zelene ekonomije, korišćenja obnovljivih izvora energije i zaštite životne sredine, kao i turizma sa akcentom na zdravstvenom i kulturološkom turizmu, kojima potencijalni turisti iz Indije pridaju velik značaj.

Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam u prošloj godini je pružio organizacionu i logističku podršku Tehnološkom kongresu u uspešno realizovanom prvom finalu CanSat/raketnog šampionata, održanom na terenima Avio-kluba „Čenej“, koji je okupio petnaest odabranih ekipa iz celog sveta, a najviše iz Indije, od ukupno 65 učesnika koji su morali da zadovolje veoma stroge kriterijume.

„Ovakav vid povezivanja veoma je značajan za privredu i poslovanje, kao i za investicije, a posebno za unapređenje znanja, te je ova prva poseta delegacije Pokrajinske vlade Indiji pokazatelj da je važno stvarati dobre veze i partnere širom sveta, pogotovo u zemljama sa kojima nas vežu tradicionalno prijateljski odnosi“, dodao je Ivanišević.

Upriličen je i obilazak specijalizovanog edukativnog Instituta za tehničku obuku i obrazovanje (Institute in Technical Training and Education – NTTF) sa sedištem u tzv. Elektronskom gradu u Bangaloru, poznatom kao indijska ′silicijumska dolina′. Institut u saradnji sa Tehnološkim kongresom sprovodi specijalizovane module obuka kako za studente inženjerstva, u vidu osnovnih akademskih studija, tako i programe prekvalifikacija za one koji žele da nađu zaposlenje u IT industriji i proizvodnji.

„Bangalor je u domenu IT industrije veoma sličan Novom Sadu, koji je za kratko vreme postao regionalni centar informaciono-komunikacionih tehnologija. Ova poseta je deo koncepta razmene znanja i iskustava sa onim gradovima i regionima sveta koji su uspešni u tom domenu i sa čijim se stručnim kadrovima možemo povezati, a obrazovni programi i modeli prekvalifikacija mogu se primenjivati i u AP Vojvodini, kao i u čitavoj Srbiji“, rekao je sekretar Ivanišević.

Obrazovni centar sa sedištem u Bangaloru najveći je i jedini tog tipa u Indiji sa preko 70 ekspozitura u čitavoj zemlji, a njegovi inženjeri su među najtraženijima u svetu, što mladim stručnjacima omogućava i neophodnu podršku za osnivanje startap preduzeća.

Delegacija Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam prva je delegacija iz AP Vojvodine koja je uspostavila komunikaciju sa tim institucijama u Bangaloru, otvorivši mnoge mogućnosti za unapređenje saradnje u tom rastućem sektoru.

Pročitajte još:

 Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: