Njuzvik: Izraelci tvrde da je Iran pripremao diverziju na Svetskom prvenstvu

Elizabeth Šakman Hurd tvrdi suprotno

Šef vojnih obavještajaca Obrambenih snaga Izraela (IDF) general-major Aharon Haliva rekao je u ponedeljak da je Iran navodno na Svetskom prvenstvu u Kataru planirao da izvede neku diverziju, prenosi Newsweek.

Govoreći na konferenciji koju je Institut za proučavanje nacionalne bezbednosti organizovao u Tel Avivu, Haliva je istakao da Iran to za sada nije uradio jer se brine kako će Katar reagovati.

Svetsko prvenstvo počelo je u nedelju i traje do 18. decembra. Iran se takmiči u grupi B, a prvu je utakmicu igrao protiv Engleza i poražen je sa 6:2. Tada, fudbaleri Irana su odbili da pevaju himnu kako bi pokazali nezdaovoljstvo sa društveno-političkom situacijom u svojoj zemlji.

Nakon što je verska policija zbog kršenja strogih pravila oblačenja sredinom septembra uhapsila dvadesetdvogodišnju Kurdkinju Mahsu Amini, koja je, kako je više svedoka reklo, premlaćivanja u policijskom kombiju, pala u komu te potom preminula, masovni su protesti izbili širom Irana. Iranske vlasti tvrde da Amini nije preminula od posledica batina koje je navodno dobila od verske policije.

Vladajući režim je potom krenuo u gušenje protesta, a navodno se i pucalo na ljude na ulicama. Aktivisti za zaštitu ljudski prava tvrde da su iranske bezbednosne snage ubile najmanje 378 osoba, uključujući i 47 dece te 27 žena.

Elizabet Šakman Hurd, profesorka političkih i religijskih nauka na Univerzitetu Northvestern, rekla je za Newsweek, da Iran ne bi mnogo profitirao kada bi u Kataru tokom Svetskog prvenstva izveo teroristički napad.

Hurd je rekla da je IDF optuživanjem Irana za navodno razmišljanje o terorističkim napadima na Svetskom prvenstvu želi da iskoristiti priliku da proširi glasine o režimu koji smatra neprijateljskim te kojeg žele pošto-poto da sruše.

– Kad god se pojavi prilika da se svet nahuška protiv Irana, očekujete da će izraelska vlada nešto reći, a pogotovo IDF – dodala je Hurd.

Hurd je rekla da se situacija u Iranu teško može analizirati s distance, ali da se čini da režim nije uskladio stavove oko toga mogu li ga protesti ugroziti.

– Tvrdolinijaši, naravno, podržavaju nasilje u svrhu obrane države, no naivno bi bilo verovati da među vladajućima nema onih koji podržavaju protestante, pa čak i ako o tome ćute ili su ućutkani – rekla je Hurd.

IDF nije komentirao spomenute navode.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: