NIS u razvojne projekte uložio 22,1 milijardu dinara u 2022

Naftna industrija Srbije je u razvojne projekte u prošloj godini uložila 22,1 milijardu dinara, što je devet odsto više u odnosu na kapitalna ulaganja u 2021. godini, objavila je danas kompanija.

NIS je najavio za 2023. ambiciozan investicioni portfolio, dvostruko vredniji od kapitalnih ulaganja u 2022. godine.

Kompanija je navela u saopštenju da je u 2022. godini sa uspehom realizovala svoje prioritete, da je očuvana stabilnost domaćeg tržišta i nastavljena modernizacija NIS Grupe.

U uslovima nestabilnosti na tržištu i u izazovnom makroekonomskom okruženju očuvano je uredno snabdevanje domaćeg tržišta svim vrstama goriva i nastavljena dalja modernizacija NIS grupe.

NIS je ostao i jedan od najvećih budžetskih davalaca u Srbiji imajući u vidu da obračunate obaveze po osnovu poreza i drugih javnih prihoda iznose 231,7 milijardi dinara odnosno 22 odsto više nego godinu dana ranije, navedeno je u saopštenju.

Za NIS je prošla godina bila obeležena i rekordnim rezultatima u oblasti prerade i prometa.
U Rafineriji nafte Pančevo ukupno je prerađeno 4,42 miliona tona sirove nafte i poluproizvoda što je najbolje ostvarenje od 2009. godine (66 odsto više u poređenju sa 2009. godinom) i 12 odsto više od obima prerade u 2021. godini.

U oblasti prometa, NIS je uspeo da odgovori na uvećanu potražnju na tržištu, ali i nastavi sa modernizacijom maloprodajne mreže.

Ukupan obim prometa naftnih derivata u 2022. godini iznosi 4,36 miliona tona, što je osam odsto više u odnosu na uporedni izveštajni period.

U toku prošle godine NIS je pustio u rad 10 modernizovanih benzinskih stanica, među kojima su i najsavremeniji auto-putski objekti.

Pored toga, nastavljeno je sa unapređenjima u oblasti dodatnog asortimana, a NIS je ujedno i najveći lanac kafea u Srbiji sa više od 300 prodajnih lokacija.
U oblasti logistike, nabavljena je 121 nova vagon-cisterna čime se unapređuje efikasnost i bezbednost u oblasti transporta derivata.

Kada je reč o istraživanju i proizvodnji, ostvaren je plan i ukupno proizvedeno 1,17 miliona uslovnih tona nafte i gasa.

U oblasti energetike, NIS je sa partnerima započeo proizvodnju električne energije iz gasa u TE-TO Pančevo i time dodatno doprineo energetskoj stabilnosti Srbije jer se sva proizvedena energija isporučuje u domaći distributivni sistem. Pored toga, započeta je i realizacija projekta izgradnje solarnih panela na odabranim benzinskim stanicama NIS-a čime se, pored finansijskih, ostvaruju i pozitivni ekološki efekti. Razvoj ovog projekta biće nastavljen i u 2023. godini.

Pored toga, NIS je i u 2022. godini nastavio da pruža snažan doprinos razvoju zajednice i unapređenju zaštite životne sredine.

U društveno odgovorne projekte NIS je uložio 360 miliona dinara, dok je u realizaciju ekoloških projekata investirano gotovo 315 miliona dinara.

„U izuzetno volatilnom okruženju realizovali smo sve svoje prioritetne zadatke. Očuvali smo stabilnost na domaćem tržištu, nastavili energetsku tranziciju i modernizaciju NIS grupe, uz brigu o socijalnoj stabilnosti naših zaposlenih. Sada idemo korak dalje i za 2023. godinu planirali smo ambiciozni investicioni portfolio, dvostruko vredniji od kapitalnih ulaganja iz 2022. godine. Svesni smo izazova koji nas očekuju, ali naš poslovni model daje dobre rezultate, a ostvarenja iz 2022. godine daju nam dobru osnovu da sa uspešnim radom nastavimo i u periodu pred nama“, rekao je generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: