Nestvarna mesta: Ušće Tise u Dunav (VIDEO)

TITEL – Tisa je najduža pritoka Dunava i međunarodna reka, koja protiče kroz četiri države (Ukrajina, Rumunija, Mađarska, Srbija), dok se slivna površina prostire i na područje Slovačke.

Sama Tisa je dužine 966 km i tipična je ravničarska reka. Izvire u Karpatima i jedna je od najstarijih reka na svetu.

Tisa u Srbiju ulazi niže grada Segedina i teče između Bačke i Banat u dužini od 164 kilometara. Kod Bačkog Gradišta Tisa ulazi na teritoriju Šajkaške, gde se vode Velikog bačkog kanala i Tise spajaju. Od šajkaških naselja na sadašnjem toku reke ostao je samo Titel. Kod Čuruga su, presecanjem toka reke, nastale mrtvaje Vrbica, Vranjak i Komonj. Kod Titela se nalazi rečno ostrvo, izuzetna retkost na toku reke Tise. Tisa se uliva u Dunav kod Starog Slankamena.

Foto: Vojvodina uživo

Pritoke Tise u Vojvodini su sa banatske strane : Zlatica, Galacka i Begej, a sa bačke strane : Kereš, Čik, Veliki kanal i Jegrička. Pritoke Tise u Banatu su kanalisane i priključene u hidrosistem Dunav – Tisa – Dunav.

Ribolov na ovoj reci nije ni približno zastupljen kao nekada, pa je Tisa po bogatstvu ribe ispred Dunava. Danas je na toku Tise kroz Vojvodinu razvijen privredni i sportski ribolov.

Na Tisi se dešava redak prirodni fenomen takozvano cvetanje  koji se može videti jedino još na reci Jangcekjang u Kini, a dešava se tokom juna meseca.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.