Nestvarna mesta: Titelski breg (VIDEO)

TITEL – Titelski breg je u Evropi najznačajniji kopneni zapis klimatskih promena za poslednjih milion godina. 

Titelski breg se nalazi u Vojvodini, i kao što mu samo ime kaže, nalazi se na području jugoistočne Bačke, u opštini Titel. Predstavlja usamljenu lesnu uzvišicu, ima oblik elipse što je posledica erozivnog dejstva dunavskih i tiskih voda jer se pruža duž desne obale donjeg toka reke Tise, nedaleko od njenog ušća u Dunav. Titelski breg je jedinstven prirodni fenomen, bogat lesnim oblicima, florom i faunom, a mnogi naučnici ga smatraju najinteresantnijom lesnom zaravni u srednjoj Evropi.

Foto: Vojvodina uživo

Da li zbog geoloških i geomorfoloških posebnosti, ili zbog brojnih arheoloških lokaliteta ili legendi i lokalnih mitova, Titelski breg zovu i Svedok brdo. Prostorom u celini dominira stepa reliktnog karaktera. Kao značajno botaničko područje uključen je u nacionalno zaštićeno područje centralne i istočne Evrope.

Foto: Vojvodina uživo

Zbog svojih nesumnjivih ornitoloških vrednosti Titelski breg je uvršten u listu područja od međunarodnog značaja za faunu ptica. Jedinstvenost Titelskog brega, kao zaštićenog područja od posebnog značaja ne samo za Srbiju već i za Evropu, u neposrednoj blizini tri reke i dva ušća (ušće Begeja u Tisu i Tise u Dunav) ostavlja prostora za različite vidove turizma, individualnih ili grupnih poseta.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: