Nestvarna mesta: Spomenik Sloboda, jedan od simbola Fruške gore (VIDEO)

FRUŠKA GORA – Spomenik „Sloboda“ više od sedam decenija dominira jednim od najviših tačaka Fruške gore –  Iriškom vencu.

Spomenik se nalazi na Iriškom vencu, na visini od oko 450 metara, nedaleko od ranije sagrađenog planinarskog doma. Autor ovog impozantnog dela bio je vajar Sreten Stojanović. Njegov rođeni brat bio je čuveni doktor Mladen Stojanović, narodni heroj sa Kozare.

Spomenik Sloboda, svečano je otkriven 7. jula 1951. godine, na desetogodišnjicu antifašističkog ustanka u Srbiji. Danas on predstavlja jednu od omiljenih mesta za izletnike i posetioce na Fruškoj gori.

Foto: Vojvodina uživo

Spomenik Sloboda je specifičnog izgleda.. Na vrhu visokog obeliska nalazi se skulptura žene (oličenje slobode), kako sa visoko podignutim rukama, poziva na ustanak protiv fašističkih zavojevača.

U njenom postolju nalaze se skulpture partizanskih boraca. Fruška gora je tokom drugog svetskog rata bila jako uporište partizana, kako u Sremu tako i u čitavoj Vojvodini, ali i šire. Na njoj su se nalazile partizanske baze, bolnice i magacini.

Foto: Vojvodina uživo

Spomenik Sloboda je najveći spomenik na Fruškoj gori, a lokacija je sa razlogom odabrana kako bi se obelisk, simbol slobode i otpora, mogao videti sa prilaza Iriškom vencu. Pokraj kompleksa se nalazi park sa četinarima za sve ljubitelje prirode. Takođe, interesantne su i edukativne pešačke rute sa raspoređenim informacionim tablama.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.