Fruška gora u jesenjem ruhu (VIDEO)

Magična raskoš boja, oblika, emocija i netaknute prirode – jednom rečju Fruška Gora. Jesenja paleta šarolikih boja daje ovoj srpskoj planinskoj lepotici veliku čar.

Fruška gora je planina koja se nalazi u srcu vojvođanske ravnice, u Sremu, i svojom lepotom očarava sve one koji je posete. Na planini dominiraju bukove i hrastove šume koje se ovde smatraju autohtonim, kao i šume lipe.

Fruška gora je ostrvska planina, tačnije nekada je bila ostrvo u Panonskom moru.  Prostire se na dužini od oko 75 km, širine je od 12 do 15 km i zahvata površinu od 525 km².

Fruška gora je 1960. godine proglašena nacionalnim parkom i time je postala prvi nacionalni park u Srbiji.

Najviši vrh je Crveni Čot (539m), a ostali značajni vrhovi su Stražilovo (321m), Iriški Venac (451m).

Nacionalni park „Fruška gora” u svojoj ponudi ima veliki broj izletišta i dobro obeleženih planinarskih i pešačkih staza koje nude brojne mogućnosti za vanpansionske aktivnosti i kvalitetan aktivni odmor kako za pojedince, tako i za porodice. Ona je pravi raj za sve ljubitelje prirode.

Planinarske staze vode kroz mnogobrojna brda i kroz listopadne šume, pa je pogled iz ptičije perspektive zaista neverovatan.

Foto: Vojvodina uživo

Izletišta su najpopularnija mesta na Fruškoj gori, a najznačajnija su: Čortanovačka šuma, Stražilovo, Partizanski put, Iriški venac, Hopovo, Glavica, Popovica, Zmajevac, Letenka, Hajdučki breg, Andrevlje, Testera, Ciganski logor, Ležimir, Rohalj baze i Lipovača. Na svim ovim izletištima stvoreni su uslovi za jednodnevni boravak u šumi, šumskim proplancima i na livadama te se izletnicima pruža mogućnost za aktivan i pasivan odmor.

Niže padine pokrivene su livadama i bezbrojnim vinogradima, koji daju vina vrhunskog kvaliteta. Mnogi će u šali reći da su delovi Srema koji gravitiraju ka planini “Vinski Srem”, dok je onaj na obalama Save “Svinjski Srem”.

Fruška gora je najlepša u jesen kada je prekrivena bojama, počev od žute pa sve do tamno crvene i time Frušku goru čine neverovatno privlačnom i interesantnom onima koji je posete.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.