Nestvarna mesta: Park prirode Begečka jama (VIDEO)

NOVI SAD – U aluvijalnoj ravni Dunava, duž njegove leve obale, u delu zvanom Begečka ada, 18km zapadno od Novog Sada, nalazi se Park prirode Begečka jama. Jama je kanalom Begej, koji se nalazi u njenom istočnom delu, spojena sa Dunavom. 

Begečka jama, pravi biser prirode, je prošle godine odlukom Skupštine Grada proglašena za zaštićeno područje parka prirode, pod upravom “Voda Vojvodine”.

– Do sada je već uloženo 100.000 evra za nabavku neophodnih vozila i video-nadzor, a u planu su najbitnije stavke – izmuljenje jame, postavljanje jedinstvenog veza za čamce i pravljenje mesta za kamere, izjavio je tadašnji gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, prilikom obilaska ovog zaštićenog područja.

Obuhvata površinu od 379 hektara. Tu se nalaze i ribolovni tereni, plaža, vikend naselje, dom ribolovaca, ugostiteljski objekti. Begečka jama je jedno od mesta u priobalju Dunava od Bačke Palanke do Beške, značajna za ptice gnezdarice.

Foto: Vojvodina uživo

Za ovaj prostor je karakteristična močvarno-livadska vegetacija sa plantažom topola. Posebnu vegetacijsku vrednost ovog prostora čini jedno stablo bele topole i četiri stabla crne topole, izuzetno retkih predstavnika vegetacije tipičnih plavnih područja Vojvodine, koji su danas zaštićeni kao spomenik prirode – retki primerci biljnog sveta.

Foto: Vojvodina uživo

Na prostoru Parka prirode Begečka jama može se videti oko 150 vrsta ptica od kojih su većina prolaznice, lutalice i zimovalice. Tokom seobe ptica iz severnijih predela ovde se zadržava do 1000 različitih ptica. Čak 90 vrsta ptica, koje je moguće videti na Begečkoj jami, su kandidati za Crvenu knjigu ptica Srbije, dok njih 55 predstavljaju prirodne retkosti u Srbiji. Na Crvenim listama Sveta i Evrope je plovka crnka.

Pored uživanja u prirodu, moguće je pecati. Ribolov se može vršiti i sa obale ali je znatno bolje iz čamca. Dobro se lovi babuška, šaran, štuka i smuđ.

Dozvola: DTD-Ribarstvo.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.