Nestvarna mesta: Jarkovačko jezero (VIDEO)

jarkovačko jezero
INĐIJA/JARKOVCI – Na južnim padinama Fruške gore, kod sela Jarkovci, u opštini Inđija, nalazi se istoimeno jezero, Jarkovačko jezero, poznato još i pod nazivom Ljukovsko jezero.

Mesto Jarkovci gde se i nalazi jezero, udaljeno je 7,5 kilometara od centra Inđije, na regionalnom putu Inđija-Ruma.

Ovo jezero nije nastalo prirodnim već veštačkim putem i ono je akumulaciono jezero. Nastalo je sada već davne 1976. godine, pregrađivanjem doline potoka Ljukovo, branom visine 12 i dužine oko 185 metara koja se prostire pravcem istok-zapad. Širina jezera je 300 metara, a dužina dva kilometra i zahvata površinu od 35 hektara. Zapremina jezera je oko 1.000.000 kubnih metara.

Jezero je stvoreno sa namerom da služi za  navodnjavanja okolnih useva, ali i za potrebe industrije. Jarkovačko jezero ima prosečnu dubinu od 1,5  do 2  metra, ali je najveća dubina izmerena u predelu gde je izgrađena brana i iznosi između 5 i 7 metara.

Foto: Vojvodina uživo

Tokom cele godine, sem za vreme mresta ribe, popularna je destinacija sportskih ribolovaca. Mrest riba traje od početka aprila do početka juna.

Vrste riba koje dominiraju Ljukovskim jezerom su šaran, bodorka, babuška, deverika, amur, ali je pecarošima najdraža malo ređa vrsta u ovim vodama – američki patuljasti somić.

Zbog svog prirodnog okruženja, jezero je postalo dom mnogobrojnih vrsta ptica koje ulepšavaju sliku ovog jezera.

Foto: Vojvodina uživo

Takođe, oko samog jezera je biciklistička staza dužine 5,5 kilometara, gde ljubitelji biciklizma mogu da uživaju u vožnji i čarobnom pogledu.

Na samoj obali jezera se nalazi i letnjikovac grofa Pejačevića jer je ovaj posed nekada pripadao upravo ovoj porodici.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: