logo transparend vojvodina uzivo

Neizvesna industrijska recesija evrozone

BRISEL – Industrijska recesija evrozone se ne bliži kraju ni posle godinu dana, objavio je danas Markit ekonomiks, pošto je indeks menadžera nabavki (PMI) u proizvodnji u februaru blago pao sa januarskih 46,6 poena na 46,5 poena. PMI u proizvodnji je parametar koji se koristi kao indikator ekonomske aktivnosti u proizvodnji.

Rezultat ispod 50 poena pokazuje da se proizvodnja nalazi u stanju kontrakcije, odnosno pada aktivnosti, dok rezultat iznad 50 ukazuje na ekspanziju, to jest rast aktivnosti u proizvodnji.

Kako se navodi na sajtu kompanije S&P global, najveća kontrakcija na nivou evrozone je zabeležena u Nemačkoj, dok je nešto manji pad proizvodnje zabeležen u Holandiji, Italiji i Francuskoj.

Nasuprot tome se Španija vratila rastu, Grčka je zabeležila najveću ekspanziju u poslednje dve godine, a proizvodnja u Irskoj je porasla najbržim tempom za 20 meseci.

„Industrijska recesija evrozone koja traje godinu dana se ne bliži kraju, proizvodnja je opala istim tempom kao prethodnog meseca“, rekao je glavni ekonomista Hamburške komercijalne banke Sajrus de la Rubia.

Prema njegovim rečima, kompanije u evrozoni ne očekuju izuzetno svetlu budućnost, ali se takođe ne spremaju za mračna vremena.

Firme u proizvodnji održavaju svoje operacije, čekaju i spremne su da reaguju kada primete znake ekonomskog poboljšanja, zaključio je Sajrus de la Rubia.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.