logo transparend vojvodina uzivo

Poslovna aktivnost u evrozoni tokom aprila iznad očekivanja

BRISEL – Poslovna aktivnost u evrozoni u aprilu je, prema preliminarnoj proceni, porasla iznad očekivanja, navodi se u danas objavljenom izveštaju agencije Markit ekonomiks.

Kompozitni indeks menadžera nabavke (PMI) u evrozoni u aprilu porastao je, kako je navedeno, sa martovskih 50,3 na 51,4 poena, i tako prevazišao predviđanja analitičara koji su očekivali skromniji rast na 50,8 poena.

PMI je parametar koji se koristi kao indikator ekonomske aktivnosti, a rezultat ispod 50 pokazuje da se ekonomija nalazi u stanju kontrakcije, odnosno pada ekonomske aktivnosti, dok rezultat iznad 50 ukazuje na ekspaniziju, odnosno rast ekonomske aktivnosti.

Kako se navodi na sajtu agencije S&P Global, PMI u sektoru usluga u aprilu porastao je sa martovskih 51,5 poena na 52,9 poena, što je najbolji rezultat za proteklih 11 meseci.

Nasuprot tome, sektor proizvodnje je i dalje u zoni kontrakcije i vrednost odgovarajućeg indikatora je pala sa 46,1 poen na 45,6 poena.

Nemačka, najveća privreda evrozone, vratila se rastu poslovne aktivnosti nakon devet meseci kontrakcije, što povećava optimizam stručnjaka.

„Evrozona je dobro započela drugi kvartal, a oporavak se istovremeno odigrava u dve najsnažnije privrede evrozone, Nemačkoj i Francuskoj“, rekao je glavni ekonomista Hamburške komercijalne banke (HCOB) Sajrus de la Rubia.

Prema njegovim rečima, Hamburška komercijalna banka zadržava prognozu da će Evropska centralna banka smanjiti kamatne stope u junu.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.