logo transparend vojvodina uzivo

Naučno potkrepljena tehnika: Zašto treba vrata automobila otvarati desnom rukom

Prilikom napuštanja automobila, većina vozača instinktivno otvara vrata levom rukom. Međutim, ovo je praksa koja bi mogla biti rizična i potencijalno opasna po život, izveštava CityMagazine.

Nakon što parkirate automobil, pokušajte otvoriti vrata desnom rukom. Ovo će vas usmeriti da okrenete svoj pogled unazad, omogućavajući vam da na vreme primetite prisustvo biciklista, motociklista ili drugih vozila koja prolaze pored vas. Na taj način možete sprečiti nesreće ili oštećenja vozila koja bi mogla nastati otvaranjem vrata.

Ovakve situacije se dešavaju češće nego što mislimo. Na primer, biciklisti nemaju načina da unapred znaju kada će vozač otvoriti vrata, dok vozači, zauzeti svojim radnjama, često otvaraju vrata levom rukom bez da pravilno osmotre okolinu. Međutim, sekunde u tim trenucima igraju ključnu ulogu i mogu doneti razliku između života i smrti. Otvoriti vrata desnom rukom natera vozača da se delimično okrene unazad, što povećava vidno polje i omogućava bolju percepciju okoline.

U Holandiji, gde se ovakav rizik svestrano razume, vozači često praktikuju otvaranje vrata desnom rukom. Važno je usvojiti ovu naviku i osvestiti potencijalne rizike koji do tada nisu bili primetni, kao što ističe članak objavljen u CountryLiving.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.