Naučnici rekonstruisali lice faraona Ramzesa II

Naučnici iz Egipta i Engleske su sarađivali na novom projektu kako bi rekonstruisali lice farona Ramzesa II na vrhuncu njegove moći uz pomoć 3D modela lobanje i savremenih tehnologija. Ramzes je u istoriji ostao upamćen kao jedan od najdugovečnijih – vladao je 66 godina, zbog čega se većina njegovih podanika plašila da će nakon njegove smrti svi nestati.

“Na moja maštanja o izgledu Ramzesa II je umnogome uticao izgled njegove mumije. Međutim, rekonstrukcija je pomogla da stvorimo pravo lice i to veoma zgodno ako mene piatate.” rekla je Sahar Salim sa Univerziteta u Kairu, koja je napravila 3D model njegove lobanje.

Ipak, sam proces pravljenja 3D modela lobanje nije bio dovoljan, jer je konačan cilj bio rekonstrukcija njegovog lika u trenutku kada je bio na vrhuncu svoje moći. Stoga su Stručnjaci sa Univerziteta u Liverpulu, predvođeni Kerolajn Vilkinson rešili da vrate vreme unazad i model unesu u bazu podataka nakon čega su stvorili slojeve njegovog lica i dobili lik čoveka u kasnim četrdesetim godinama.

Svrha ovakvih projekata je pre svega da moderni ljudi stvore veze sa istorijskim ličnostima i istraže njihovu zaostavštinu. Posebno interesantna činjenica u vezi ove rekonstrukcije lica je da ona predstavlja prvi naučni poduhvat “oživljavanja” čuvenog vladara, jer su svi prethodni bili zasnovani na izgledu mumije.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: