Nastavak ulaganja u kulturu i razvoj pozorišnog života širom Srbije

Maja Gojković
SRBIJA – Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković izjavila je danas, prilikom otvaranja Male scene Narodnog pozorišta u Nišu, da je država investiranjem 1,27 miliona evra u ovaj projekat pokazala koliko su ulaganje u kulturu i njena decentralizacija bitni za ukupni kvalitet života u zajednici.

Gojković je istakla da je ovo prva novoizgrađena pozorišna scena u našoj zemlji nakon više decenija, dodavši da se danas otvara jedno poglavlje značajno ne samo za Narodno pozorište i Niš, već i za čitavu kulturnu scenu Nišavskog okruga i naše zemlje.

Prema njenim rečima, izgradnja Male scene nastavak je kontinuiranog ulaganja Ministarstva kulture u infrastrukturne objekte širom Srbije kako bi svi naši građani imali jednak pristup kvalitetnim programima i sadržajima iz kulture.

Potpredsednica Vlade je naglasila da možemo biti ponosni na to što će uskoro u Pirotu biti otvoren novi multifunkcionalni kulturni centar, što će Paraćin dobiti Muzej staklarstva, jedinstven u ovom delu Evrope, Požarevac novu zgradu Galerije posvećenu jednoj od najvećih srpskih umetnica Mileni Pavlović Barili, a Čačak Muzej košarke, takođe, jedinstven na ovim prostorima.

Gojković je predočila da ni izgradnja ove moderne pozorišne scene ni svi navedeni projekti ne bi bili mogući da naša zemlja u poslednjoj deceniji nije ostvarila značajan ekonomski napredak, koji je omogućio i veća ulaganja u kulturu.

Za samo tri godine obnovili smo 108 objekata kulture širom Srbije i u znatnoj meri unapredili zakonsku regulativu, duboko svesni činjenice da je kultura oličenje naroda i države i jedan od najvažnijih stubova nacionalnog identiteta, istakla je ona.

Gojković je podsetila na to da je od 11. marta 1887. godine, kada je u gostionici „Knez Mihajlo” održavanjem predstave „Srpski ajduci” Jovana Sterije Popovića zaživelo pozorište u Nišu, pa sve do današnjih dana, ovaj grad rasadnik značajnih stvaralaca koji su našu kulturu i umetnost proslavili širom sveta.

Potpredsednica Vlade je istakla da se izgradnjom Male scene pred Narodnim pozorištem Niš otvaraju brojne nove mogućnosti za kreativnost pozorišnog izraza i stvaranje novih programa.

Za sredinu koja ima dugu pozorišnu tradiciju, bitna novina je i to da će, zahvaljujući Maloj sceni, pozorište moći da izvodi dve predstave istovremeno, što je od naročite važnosti ako imamo u vidu da je tokom prošle godine ova ustanova imala čak 60 hiljada posetilaca, naglasila je ona.

Gojković je rekla da je počastvovana Zahvalnicom Narodnog pozorišta Niš, koju joj je uručio direktor te ustanove Spasoje Milovanović, jer je to dodatni podstrek za nastavak zajedničkog ulaganja u kulturu i razvoj pozorišnog života širom Srbije.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.