Njoke su veoma specifične, ali veoma podsećaju na pastu, pa ih mnogi tako i pripremaju. Ipak, njoke se pripremaju drugačije i to je posebna “testenina” od krompira.
Ako ste mislili da ih je teko pripremiti, ovaj recept će vam definitivno promeniti mišljenje.
Sastojci za njoke:
1 kg krompira
40 g maslaca
2 jajeta
700 g brašna
so
Priprema njoka:
Krompir oljuštite i pažljivo očistite, pa ga skuvajte u posoljenu vodu.
Nemojte ga skroz skuvati, već ostavite ga da bude malo živ. Izvadite ga i zgnječite sasvim.
Dodajte maslac i so, i sve sjedinite.
Ostavite ga da se ogladi 15 minuta.
Zatim dodajte dva žumanceta i malo belanca u činiju sa ohlđenim krompirom. Sve sjedinite.
Po radnoj površini pospite brašno, pa umesite smesu. Primetićete da je vrlo lepljivo, ali površina, kao i vaše ruke moraju biti od brašna stalno.
Smesa je gotova kada postane glatka i ne lepi se.
Podelite je u osam delova i svaki deo širite.
Svaki deo razvaljajte u tanki, dugi valjak i nožem secite manje, jednake komadiće.
Sada treba da imate kvadratiće od testa. Možete ih spremati i takve, a ako želite da dodate na izgledu, ukrasite ih pomoću viljuške.
Viljušku postavite prema površini, tako da šiljci budu nadole.
Testo naslonite na deo gde “nastaju šiljci” i pritisnite blago, da napravite udubljenje. Lagano uvijajte testo po šiljcima i dobićete rebraste njoke.
Njoke ubacite u posoljenu vodu i najpre će potonuti. Znate da su skuvane kada isplutaju na površinu, a možete ih kuvati još dva minuta više.
Sa sosevima se uvek možete poigrati, jer njoke idu uz sve.
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.