Napravite njoke kod kuće: Recept koji svima uspeva i peca komplimente

Njoke su veoma specifične, ali veoma podsećaju na pastu, pa ih mnogi tako i pripremaju. Ipak, njoke se pripremaju drugačije i to je posebna “testenina” od krompira.

Ako ste mislili da ih je teko pripremiti, ovaj recept će vam definitivno promeniti mišljenje.

Sastojci za njoke:

1 kg krompira
40 g maslaca
2 jajeta
700 g brašna
so

Priprema njoka:

Krompir oljuštite i pažljivo očistite, pa ga skuvajte u posoljenu vodu.

Nemojte ga skroz skuvati, već ostavite ga da bude malo živ. Izvadite ga i zgnječite sasvim.

Dodajte maslac i so, i sve sjedinite.

Ostavite ga da se ogladi 15 minuta.

Zatim dodajte dva žumanceta i malo belanca u činiju sa ohlđenim krompirom. Sve sjedinite.

Po radnoj površini pospite brašno, pa umesite smesu. Primetićete da je vrlo lepljivo, ali površina, kao i vaše ruke moraju biti od brašna stalno.

Smesa je gotova kada postane glatka i ne lepi se.

Podelite je u osam delova i svaki deo širite.

Svaki deo razvaljajte u tanki, dugi valjak i nožem secite manje, jednake komadiće.

Sada treba da imate kvadratiće od testa. Možete ih spremati i takve, a ako želite da dodate na izgledu, ukrasite ih pomoću viljuške.

Viljušku postavite prema površini, tako da šiljci budu nadole.

Testo naslonite na deo gde “nastaju šiljci” i pritisnite blago, da napravite udubljenje. Lagano uvijajte testo po šiljcima i dobićete rebraste njoke.

Njoke ubacite u posoljenu vodu i najpre će potonuti. Znate da su skuvane kada isplutaju na površinu, a možete ih kuvati još dva minuta više.

Sa sosevima se uvek možete poigrati, jer njoke idu uz sve.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.