Najukusnija jela Vojvodine

Vojvodina je poznata po svojoj bogatoj kuhinji, ukusnim specijalitetima koji su jedinstveni za ovaj region. Od obilja mesa, povrća i sireva, do specijaliteta od testa i raznih kolača, Vojvodina će zadovoljiti ukus svakog gurmana.

Jedno od najpoznatijih jela Vojvodine je čuvena riblja čorba. Ova ukusna i aromatična čorba se sprema od različitih vrsta ribe, a najčešće se koriste som, šaran i smuđ. Začini poput crvene paprike, bibera i peršuna daju joj specifičan ukus koji se ne može naći nigde drugde u Srbiji.

Foto: Vojvodina uzivo

Pored riblje čorbe, Vojvodina je poznata i po svojim mesnim specijalitetima. Jedan od najpopularnijih je svakako kulen, ljuta i začinjena kobasica koja se sprema od svinjskog mesa. U spremanju kulena posebno su vični Slovaci i Sremci. Osim kulena, Vojvodina je poznata i po čvarcima, koji su ukusna grickalica koja se sprema od svinjske masti.

Kulen
Foto: Pixnio.com

Tu je i čuveni paprikaš, koji se sprema sa dosta dinstanog luka, povrća i naravno mesa, uglavnom svinjskog, ali može biti i „lakša“ varijanta, paprikaš od pilećeg mesa. Uz njega se uglavnom spremaju domaće knedle, ali danas, domaćice uglavnom obare testo.

Foto: Shutterstock

 

Tu je i čuveni perkelt, koji mnogi mešaju sa paprikašem. Perkelt ili na mađarskom Pörkölt se pravi od junećeg mesa. Pored površa, najviše luka, paradajza i paprike, u perkelt ide i slanina, i to ona „adidas“, sa dosta masnih i mesnatih delova. Ova poslastica se na severu Vojvodine jede sa testom od sira. Testo bi trebalo da se pravi ručno. 

Foto: preentscreen Ukusi Vojvodine

Kada je u pitanju povrće, Vojvodina ima neke od najukusnijih paprika u Srbiji. Paprike u pavlaci su jedan od najpopularnijih specijaliteta, koja se sastoje od paprika punjenih sirom i kiselom pavlakom. Osim paprika, Vojvodina je poznata i po svojim kiselim kupusima, koji se koriste kao sastojak u mnogim tradicionalnim jelima, a Futoški je čak i zaštićen geografskim poreklom.

Foto: printscreen/youtube

Jedno od najpoznatijih jela sa kiselim kupuso je sarma. Priprema se tako što se kiseli kupus očisti i napuni nadevom od mlevenog mesa, pirinča i začina, a zatim se stavlja u posudu i kuva dok ne postane mekana i ukusna. Sarma je omiljeno jelo za zimske mesece i često se poslužuje uz kiselo mleko ili jogurt. Ona je jedno od jela koje se smatra tradicionalnim srpskim jelom.

sarma
Foto: Freepik

Ne možemo zaboraviti ni na specijalitete od testa, koji su takođe vrlo popularni u Vojvodini. Najpoznatiji su testo sa makom – ili nasuvo sa makom. Testo se posebno razvija, seče u široke trake, kuva u vreloj vodi i ocedi. Potom se doda mak, pomešan sa šećerom i suvim grožđem.

Foto: Preentscreen Ukusi Vojvodine, domaće, razvučeno testo

Takođe, u Vojvodini se odlično sprema i gibanica, kao i drugi „lisnati“ kolači sa više kora, a filuju se sa slatkim sirom i jajima.

Foto: printscreen/youtube

Kada je u pitanju slatkiši, Vojvodina ima široku ponudu.

Najpoznatiji su štrudla sa makom i orasima, kao i gomboce, koje su slatke knedle punjene šljivama.

Foto: Ukusi Vojvodine

Sve u svemu, Vojvodina nudi širok izbor specijaliteta koji će zadovoljiti ukus svakog gurmana. Ako se nađete u ovom regionu, obavezno probajte neka od ovih jela i uživajte u neponovljivom ukusu Vojvodine.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.