Svečana božićna trpeza: Sarma

Za Božić obično pripremamo bar još jedno glavno jelo, dok izbor najčešće pada na jelo koje svi vole – sarmu.

Ovoga puta vam predlažemo neobičan i potpuno drugačiji recept za „sarmu“ koji će vam se sigurno dopasti:

Domaća sarma je omiljeno jelo svih generacija, a mladi je sve ređe spremaju.

Deluje komplikovano pa najviše vole kada odu kod mame i bake koje spreme sve a njihovo je samo da stave noge pod sto.

Kako se to više ne bi dešavalo, predstavljamo vam recept koji pokazuje korak po korak za spremanje ovog izvrsnog specijaliteta. Od sada je možete i vi napraviti, kad god poželite da je jedete.

Sastojci:

1 velika glavica kiselog kupusa

600 grama junećeg mlevenog mesa

3 šolje belog pirinča

Glavica belog luka

200 grama suvih rebara

100 grama dimljene slanine

Začini: So, vegeta, aleva paprika, biber

Dodaci po izboru: crni luk, rendana šargarepa, bosiljak, origano

Kupus za sarme:

Za sarme je najbolje koristiti futoški kiseli kupus jer je mekan i listovi su elastični.

Izvadi se oveća glavica kiselog kupusa i ostavi da se ocedi.

Onda se s nje pažljivo skidaju liske za sarmu, a sa svake liske se nožem odstrani onaj zadebljali deo lista koji je vezuje za koren jer će se sarme kasnije lakše uvijati.

Ovako pripremljene liske se obavezno operu hladnom vodom da sarma ne bude prekisela i ostave se negde da se ocede.

Priprema:

Šest stotina grama junetine, najbolje od prednjeg čereka, samelje se prvo na krupnu pa na sitnu šajbnu.

Neki, sad, na vreloj masti prodinstaju sitno seckanu glavicu crnog luka.

Dakle, izdinsta se mleveno meso, taman da od bledocrvene dobije rozikastosivu boju, što će reći – ne previše, jer će se meso svakako dobro iskuvati.

U meso za sarme se doda pola kesice mlevenog bibera, nešto jače od pola kašike začina od povrća i kašika aleve paprike.

Proprži se još malo, pa skloni sa ploče.

Onda se u izdinstano meso ubace dve kafene šoljice očišćenog i opranog pirinča i nadev za sarme je gotov.

Dodaci u nadev po želji.

Očišćena i oprana liska kiselog kupusa se stavi na dlan, a zatim bliže korenu a po sredini, stavi kašika nadeva za sarme.

Onda počne da se roluje ali čim je nadev pokriven, krajevi liske se savijaju ka unutra, pa se nastavi s motanjem do kraja.

Za ređanje sarme potrebno je dno posude obložiti sa tri – četiri neiskorišćena lista kupusa i preko njih  poslažiti ispečenu slaninu kao i manji komadići čena luka.

U prizemlje lonca se stavljaju biber u zrnu i list lorbera. Tek onda se ređaju sarme: prvo po obodu u krug, a onda između, dok se ne pokrije dno. Preko ovog reda se nabaci štogod od suvog mesa, a najbolje suva rebra.

Kad je slaganje sarmi završeno, sarma se nalije hladnom vodom da dobro ogrezne, pa stavi na ploču za kuvanje.

Prijatno!

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.