Vojvodina je poznata po svojoj bogatoj kuhinji, ukusnim specijalitetima koji su jedinstveni za ovaj region. Od obilja mesa, povrća i sireva, do specijaliteta od testa i raznih kolača, Vojvodina će zadovoljiti ukus svakog gurmana.
Jedno od najpoznatijih jela Vojvodine je čuvena riblja čorba. Ova ukusna i aromatična čorba se sprema od različitih vrsta ribe, a najčešće se koriste som, šaran i smuđ. Začini poput crvene paprike, bibera i peršuna daju joj specifičan ukus koji se ne može naći nigde drugde u Srbiji.
Pored riblje čorbe, Vojvodina je poznata i po svojim mesnim specijalitetima. Jedan od najpopularnijih je svakako kulen, ljuta i začinjena kobasica koja se sprema od svinjskog mesa. U spremanju kulena posebno su vični Slovaci i Sremci. Osim kulena, Vojvodina je poznata i po čvarcima, koji su ukusna grickalica koja se sprema od svinjske masti.
Tu je i čuveni paprikaš, koji se sprema sa dosta dinstanog luka, povrća i naravno mesa, uglavnom svinjskog, ali može biti i “lakša” varijanta, paprikaš od pilećeg mesa. Uz njega se uglavnom spremaju domaće knedle, ali danas, domaćice uglavnom obare testo.
Tu je i čuveni perkelt, koji mnogi mešaju sa paprikašem. Perkelt ili na mađarskom Pörkölt se pravi od junećeg mesa. Pored površa, najviše luka, paradajza i paprike, u perkelt ide i slanina, i to ona “adidas”, sa dosta masnih i mesnatih delova. Ova poslastica se na severu Vojvodine jede sa testom od sira. Testo bi trebalo da se pravi ručno.
Kada je u pitanju povrće, Vojvodina ima neke od najukusnijih paprika u Srbiji. Paprike u pavlaci su jedan od najpopularnijih specijaliteta, koja se sastoje od paprika punjenih sirom i kiselom pavlakom. Osim paprika, Vojvodina je poznata i po svojim kiselim kupusima, koji se koriste kao sastojak u mnogim tradicionalnim jelima, a Futoški je čak i zaštićen geografskim poreklom.
Jedno od najpoznatijih jela sa kiselim kupuso je sarma. Priprema se tako što se kiseli kupus očisti i napuni nadevom od mlevenog mesa, pirinča i začina, a zatim se stavlja u posudu i kuva dok ne postane mekana i ukusna. Sarma je omiljeno jelo za zimske mesece i često se poslužuje uz kiselo mleko ili jogurt. Ona je jedno od jela koje se smatra tradicionalnim srpskim jelom.
Ne možemo zaboraviti ni na specijalitete od testa, koji su takođe vrlo popularni u Vojvodini. Najpoznatiji su testo sa makom – ili nasuvo sa makom. Testo se posebno razvija, seče u široke trake, kuva u vreloj vodi i ocedi. Potom se doda mak, pomešan sa šećerom i suvim grožđem.
Takođe, u Vojvodini se odlično sprema i gibanica, kao i drugi “lisnati” kolači sa više kora, a filuju se sa slatkim sirom i jajima.
Kada je u pitanju slatkiši, Vojvodina ima široku ponudu.
Najpoznatiji su štrudla sa makom i orasima, kao i gomboce, koje su slatke knedle punjene šljivama.
Sve u svemu, Vojvodina nudi širok izbor specijaliteta koji će zadovoljiti ukus svakog gurmana. Ako se nađete u ovom regionu, obavezno probajte neka od ovih jela i uživajte u neponovljivom ukusu Vojvodine.
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.