Najpopularnije pešačke staze na Fruškoj gori

NOVI SAD – Ukoliko ste ljubitelj dugih šetnji, verovatno ste proštetali padinama Fuške gore i uočili neke od staza za pešačenje. Iako Fruška gora donosi mnogo više od toga, razna izletišta, manastire, jezere, vinograde, odlučili smo da se u nastavku teksta pozabavimo sa nekim od najpopularnijih ruta na ovom sremačkom vrhu.

Pešačke staze na ovom nacinalnom parku broje ukupno preko 200 km dužine i sa različitih strana i pravaca nude bogat izbor za sve koji vole pešačenje ali se i ovim sportom bave profesionalno. “Fruškogorski maraton” kao jedna od tradicionalnih manifestacija koja se odigrava na fruškogorskim padinama, traje već 45 godina i vrlo je popularna, ne samo radi dobre zabave već i radi rekreacije i zdravlja koje promoviše. Staze koje okružuju ovu omanju srpsku planinu, ali i nacionalni park, podeljene su u više dužina i pravaca. Svaka staza se razlikuje po kilometraži i naponu.

Ono što je većini poznato jesu pešačke staze koje polaze sa Popovice. Popovica je deo i izletište Sremske Kamenice. Ovde se nalazi i početak “Fruškogorskog maratona”. Na samom maratonu odavde polaze čak 19 pešačkih staza. Najpoznatija i najposećenija, pogotovo među početnicima jeste staza “Radosti i zadovoljstva” koja ima najmanji broj kilometara za pešačenje, nešto iznad 4 km. Foto: Print Foto: Print Screen/Fruškogorski maraton

Najduža staza koja broji čak 134 km za pešačenje polazi takođe sa Popovice i završava na izvoru Zvečan u Ledincima. U ovoj dugačkoj ruti svi profesionalni sportisti šetalačkog duha mogu obići brojne manastire na Fruškoj gori, ali i mesta koja su poređana po ovoj sremskoj planini. Tako recimo možete posetiti manastire: Novo Hopovo, Jazak, Grgeteg, ali i Vrdnik, Bešenovo, Crveni Čot (539) – najviši vrh Fruške gore. U slobodno vreme, ko god želi može da se odvaži na avanturu šetnje polaskom sa Popovice, nije nužno da čeka sledeći Fruškogorski maraton. Sve mape su dostupne online, a usput ćete pronaći sigurno dobre i poznate oznake u obliku srca koje su iscrtane na svakoj kontrolnoj tački vaše mape.

Foto: Print Screen/Wikiwand

Pešačke staze sa Stražilova su takođe jedne od popularnijih destinacija za šetnju. Sigurno ste slušali o čuvenom Branku Radičeviću na koga su stanovnici Sremskih Karlovaca jako ponosni, pa njegovu bistu i mesto gde je sahranjen možete pronaći upravo na Stražilovu. Jedna od dužih staza sa Stražilova ide od Planinrskog doma “Stražilovo” pa sve do Ledinačkog jezera, jednog od bisera Fruške gore. Nakon toga, staza vas dalje vodi do Kraljeve stolice, lokaliteta udaljenog svega 20ak minuta od Ledinačkog jezera.

Od Stražilova možete takođe peške ići do Zmajevca, koji je u neposrednoj blizini izvora Zvečan.

Druge rute koje se nude padinama Fruške gore polaze od Beočina ili izletišta Andrevlje pa do Crvenog čota na jednu stranu, ili do lokaliteta Letenka na drugu stranu.

U svakom slučaju, uvek možete otvoriti mapu divne Fruške gore, pronaći lokalitete koje želite da posetite i pogledate koja je najbolja ruta da odradite šetnju koju ste naumili, ali s druge strane i da obiđete divne spomenike, odmarališta, manastire, jezera, naselja koja niste.

Svaki put možete iskombinovati neku novu rutu, jer su pešačke staze na Fruškoj gori vrlo lepo obeležene, prohodne i neke od njih zahtevaju spremnost, a za neke možete opušteno uživati u šetnji. Do vas je!

Mi smo vam dali ideju za najpopularnije staze, ostalo je na vama!

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: