Najčuvaniji robijaš srpskog Alkatraza stupio u štrajk glađu: Zašto bivši komandant JSO odbija hranu i posete?

BEOGRAD – Advokat je dodao da se Legija na ovaj korak odlučio jer se skoro 18 godina nalazi u pritvoru i strogoj izolaciji u ćeliji.

Milorad Ulemek Legija (53) osuđen na 40 godina zatvora zbog ubistva premijera Zorana Đinđića, stupio je u štrajk glađu.

Kako je rekao njegov advokat Aleksandar Kovačević, Legija odbija i da napusti ćeliju i pravo na posete, saznaju beogradski mediji.

– Milorad Ulemek je stupio u štrajk glađu, koji pored odbijanja hrane obuhvata i odbijanje da napušta ćeliju, odbijnje prava na posete, telefonske pozive, posete advokata, izlazak u šetnju, kao i svaku dalju komunikaciju sa zaposlenima u zavodu u Požarevcu – tvrdi advokat.

On je dodao da se Legija na ovaj korak odlučio jer se skoro 18 godina nalazi u pritvoru i strogoj izolaciji u ćeliji, a da mu je “uskraćeno pravo na resocijalizaciju i napredovanje tokom izdržavanja kazne”.

– Mom branjeniku koji je skoro 18 godina u pritvoru i strogoj izolaciji u ćeliji, koji nema nijedan disiplinski prekršaj, sve vreme je uskraćeno pravo na resocijalizaciju i napredovanje tokom izdržavanja kazne, pravo na rad, školovanje, pravo na posetu bliskih lica u posebnim prostorijama i posete drugih osoba, kao i Ustavom garantovano pravo da bude obavešten o razlozima zbog kojih mu se produžava boravak u samici svake dve godine. Ovo je nenasilan vid otpora koji je iznuđen odsustvom bilo kakve reakcije i odgovora nadležnih na žalbe koje u skladu sa zakonom je pisanim putem podnosio poslednjih meseci, a u vezi prethodno iznetih kršenja prava – rekao je advokat Aleksandar Kovačević.

Tagovi:

Pročitajte još: