Na vreme zasučite rukave i spremite poslasticu koju ćete imati tokom cele godine
Sezona trešanja je uveliko počela, a mnoge domaćice su jedva dočekale da spremaju razne đakonije od ovog preukusnog voća. Zato, na vreme zasučite rukave i spremite poslasticu koju ćete imati tokom cele godine. Slatko od trešanja sprema se veoma jednostavno, a nema ko ga ne voli.
Sastojci:
* 1 kg trešanja (poželjno bez koštica)
* 1,2 kg šećera
* 1 limun
* 500 ml vode
* 1 vanilin šećer (po želji)
Priprema:
Operite trešnje i pažljivo ih očistite od peteljki i koštica. Najbolje je koristiti poseban aparat za vađenje koštica ili ih pažljivo ukloniti pomoću čačkalice.
U veliku šerpu sipajte vodu i dodajte šećer. Zagrevajte na srednjoj vatri uz povremeno mešanje dok se šećer potpuno ne rastopi. Kada sirup počne da vri, smanjite vatru i kuvajte još 5 minuta.
U pripremljeni sirup dodajte trešnje i nastavite da kuvate na srednjoj vatri. Povremeno pažljivo promešajte da se trešnje ravnomerno skuvaju u sirupu.
Limun dobro operite i isecite na tanke kolutove ili polumesece, uklonite semenke. Dodajte limun u šerpu sa trešnjama i sirupom. Limun pomaže da slatko ostane bistro i da trešnje zadrže svoju boju.
Kuvajte slatko na blagoj vatri dok trešnje ne postanu staklaste, a sirup gust. To može trajati oko 45-60 minuta. Povremeno skidajte penu koja se stvara na površini.
Da biste proverili da li je sirup dovoljno gust, uzmite malo sirupa na kašičicu i ostavite da se ohladi. Ako se sirup ne razliva i ostaje gust, slatko je gotovo.
Ako želite, na kraju kuvanja dodajte vanilin šećer i lagano promešajte.
Vruće slatko sipajte u sterilizovane tegle. Zatvorite ih poklopcima i okrenite naopako na nekoliko minuta kako bi se stvorio vakum.
Tegle sa slatkom čuvajte na tamnom i hladnom mestu. Nakon otvaranja, teglu čuvajte u frižideru.
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.