Nagrade za najbolje u organskoj proizvodnji (FOTO)

NOVI SAD – Na sajmu poljoprivrede u Novom Sadu, koji traje do 26.maja, svoje mesto našla je organska proizvodnja. Tradicionalni ”Organic” konkrus NLB Komercijalne banke danas je zvanično završen svečanom dodelom nagrada u ukupnom iznosu od dva i po miliona dinara za najbolje projekte iz oblasti proizvodnje, prerade i ponude organskih proizvoda.

Na dvanaesti po redu ”Organic” konkurs, ove godine pristiglo je 50 projekata.

Glavna nagrada u iznosu od 1.000.000 dinara dodeljena je Radmili Ćirić, poljoprivrednom proizvođaču/prerađivaču iz sela Pasjač kod Pirota.

Foto: Vojvodina uživo

Radmila Ćirić dolazi iz sela Pasjač kod Pirota. Ona i njena porodica drže farmu ovaca.

– Bavimo se organskom proizvodnjom ovčijeg mesa i mleka. Nagrade su uvek dobrodošle i to je dobar podstrek za dalji rad. Takodje i porodica je bitna, svi smo uključeni u rad. Pored mene i supruga, tu su i naša dva sina i moja majka koja ima 78 godina i ona pomaže, snaja i unučad. Organska proizvodnja zahteva mnogo rada, ali da, od nje može da se živi. Kada se vredno radi, onda može, izjavila je za Vojvodina uživo dobitnica prve nagrade ‘Organic” konkrus NLB Komercijalne banke.

Da li država dovoljno pomaže?

– Da, zadovoljni smo sa subvencijama koje država obezbeđuje. Redovno su isplate. Mi smo prezadovoljni.

Sam predeo u kom živimo, nam olakšava posao. Oko nas je divlja, netaknuta priroda i to nam omogućava dodatni kvalitet proizvoda. Takodje, lokalna mlekara nam je odala priznanje, da nam je mleko jedno od najboljih. To je za nas sve priznanje i podsticaj da idemo dalje, naglasila je ovogodišnja dobitnica prve nagrade.

 

Novina ove godine, je da prvi put su dodeljene i tri specijalne nagrade u iznosu od 500.000 dinara.

– Za damu koja se bavi organskom proizvodnjom nagrada je dodeljena Tatijani Božović iz Arilja;

Foto: Vojvodina uživo

– Nagrada mladoj osobi starosti do 40 godina uručena je Darku Batiniću iz Lazareva;

Foto: Vojvodina uživo

– Za uslužni/ugostiteljski objekat koji u svojoj ponudi ima makar jedan proizvod organskog porekla iz Srbije, nagrada je dodeljena Marku Orloviću (TR Agrikultura Orlović) iz Kraljeva.

Foto: Vojvodina uživo

Vlastimir Vuković, predsednik Izvršnog odbora NLB Komercijalne banke, istakao je da ”Organic” konkurs deo strateškog cilja i misije održivog poslovanja, u okviru koje je NLB Komercijalna banka do sada obezbedila snabdevanje električnom energijom iz potpuno obnovljivih izvora, prešla na bezpaapirni proces nabavke i podržala razvoj zelene agende kroz plasman održivih proizvoda.

Foto: NLB

Zašto da iskoristite priliku za održivu budućnost?

Značaj organske proizvodnje se ogleda i u dobijanju zdravstveno bezbedne hrane, očuvanju životne sredine, kao i biljnih zajednica. Doprinosi očuvanju plodnog zemljišta, koje je neophodno za pravilno funkcionisanje ekosistema, jer prečišćava vodu, obezbeđuje hranu, čuva genetske resurse i predstavlja osnovni životni prostor za gotovo sva kopnena živa bića.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: