Na zrenjaninskom Tehničkom fakultetu promovisan 11. ciklus Letnje stručne prakse

ZRENJANIN – Promovisanje novog, 11. ciklusa Letnje stručne prakse, upriličeno je јuče na Tehničkom fakultetu “Mihajlo Pupin” u Zrenjaninu, uz učešće predstavnika Grada Zrenjanina, fakulteta, članica udruženja ZREPOK i pobednika prošlogodišnjeg ciklusa.

Prisutni studenti informisani su o projektu, njegovim rezultatima do sada, značaju učešća u njemu za njihovu buduću karijeru, a mogla su se čuti i pozitivna iskustva ranijih učesnika.

Iskustva o Letnjoj stručnoj praksi predstavili su i predstavnici kompanija “Persu” i “Gomeks”, članica ZREPOK-a. Ispred Grada Zrenjanina, koji podržava projekat od 2013. godine, promociji su prisustvovali zamenik gradonačelnika Saša Santovac i pomoćnice gradonačelnika Snežana Vučurević i Marija Damjanović.

Zamenik Santovac je izrazio zadovoljstvo što je lokalna samouprava već deset godina deo ovog projekta i što je prepoznala njegov značaj i istakao da Letnja stručna praksa na najbolji način spaja fakultet i privredu, i da će Grad Zrenjanin uvek to podržavati.

“Ovde imamo primere uspešnih mladih ljudi, koji su danas na rukovodećim mestima u kompanijama u kojima su radili praksu. Privreda je prepoznala njihov potencijal, njihovu želju za napredovanjem i daljom edukacijom i zadržala ih u svojim kompanijama. Namerno ističem edukaciju, jer studenti imaju na fakultetu priliku da dosta toga nauče, ali u suočavanju s privredom i stvarnim funkcionisanjem nekog preduzeća shvataju koliko je potrebno dodatno raditi na sebi i na stručnom usavršavanju, kako bi mogli da napreduju”, rekao je Santovac.

Po njegovim rečima, značaj Letnje stručne prakse je obostran, jer i kompanije imaju benefit od učesnika u praksi, a one najtalentovanije angažuju i kao svoje buduće zaposlene.

Grad Zrenjanin opredeljuje sredstva u iznosu od 30 hiljada dinara za svakog učesnika Letnje stručne prakse i prethodnih godina za tu namenu izdvajano je 600 hiljada dinara po ciklusu.

Ispred TF “Mihajlo Pupin”, program Letnje stručne prakse prezentovali su dekan prof. dr Milan Nikolić i rukovodilac Centra za razvoj prakse i karijerno vođenje studenata prof. dr Dragana Glušac, a u ime udruženja ZREPOK član Izvršnog odbora Dragoljub Bjeloglav.

Osnovna ideja “Letnje stručne prakse” jeste da se s jedne strane omogući studentima zrenjaninskog fakulteta sticanje praktičnih znanja i veština u realnom sektoru privređivanja kako bi se osposobili da po završetku školovanja lakše pronađu zaposlenje i brže se uključe u radne procese. S druge strane, zrenjaninskim firmama se omogućava prednost u prepoznavanju i odabiru najkvalitetnijih studenata kako bi se zadržali u sredini iz koje su iznikli i dali doprinos njenom razvoju.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: