Na severu KIM jutros mirno, za danas zakazana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost

Nema blokada, saobraćaj na prelazima se normalno odvija uz povremeno prisustvo KPS.

Na severu Kosova i Metohije, posle jučerašnjih sukoba tzv. kosovske policije i građana trenutno je mirno.

U sukobima je povređeno nekoliko desetina ljudi.

Policija je vozilima blokirala prilaze zgradama opština Zvečan, Zubin Potok i Leposavić u koje su ušli novoimenovani predsednici.

Danas sednica Nacionalnog saveta za bezbednost kojoj će prisustvovati i predsednik Aleksandar Vučić.

Na administrativnom prelazu Jarinje nema blokada, od jutros nema gužvi i zastoja, a putnički i teretni saobraj se odvijaju bez problema, javlja reporter RTS-a.

Uobičajena procedura odvija se i za teretni saobraćaj koji je juče bio u prekidu, jer pripadnici KPS nisu dozvoljavali kamionima prolaz iz, kako su rekli, bezbednosnih razloga.

Nema blokada, saobraćaj se normalno odvija uz povremeno prisustvo KPS.

Identična situacija je i na prelazu Brnjak.

Misija Kfora oštro je osudila jednostrane akte Prištine ističući da je koordinacija između svih aktera od suštinskog značaja. Zemlje Kvinte pozvale su na momentalno povlačenje policije i deeskalaciju sukoba.

Ministar odbrane Miloš Vučević rekao je za RTS da se, po naredbi predsednika Republike za podizanje borbene gotovosti, Vojska Srbije razmešta na pozicijama ka administrativnoj liniji.

Za 9 sati zakazana je sednica Nacionalnog saveta za bezbednost kojoj će prisustvovati i predsednik države Aleksandar Vučić.

Američki državni sekretar Entoni Blinken, ambasadori SAD u Beogradu i Prištini, komesar za proširenje Evropske unije, osudili su postupke kosovskih vlasti i pozvali da se one odmah zaustave.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: