logo transparend vojvodina uzivo

Eparhija raško-prizrenska traži hitnu međunarodnu reakciju zbog situacije na KiM

PRIŠTINA – Eparhija raško-prizrenska je danas, povodom eskalacije bezbednosne situacije na severu KiM, izrazila najveću zabrinutost i apelovala na Evropsku uniju, ambasadore Kvinte i Kfor da hitno zahtevaju od kosovskih vlasti da prekinu policijsku akciju i povuku jednostrano i bez legitimiteta nametnute političke predstavnike.

U saopštenju eparhije navodi se da kosovska policija aktivno pomaže preuzimanje opštine u Leposaviću, gde u znak protesta može da dođe i do blokade puta od strane lokalnih Srba i do komplikacija na administrativnim prelazima.

„Budući da prema navodima iz štampe na albanskom jeziku Albanian post, Koha, ambasadori Kvinte i EU nisu dali saglasnost, niti podržavaju izvođenje policijske akcije i primenu sile za uvođenje ‘gradonačelnika’, koji nemaju podršku građana, a radi uspostavljanja mira i dalje eskalacije koja može da ima nepredviđene posledice, naša Crkva apeluje na šefa misije EU, ambasadore Kvinte i komandanta Kfora da hitno zahtevaju od kosovskih vlasti da prekinu policijsku akciju i povuku jednostrano i bez legitimiteta nametnute ‘političke predstavnike’ dok se ne nađe mirno i političko rešenje“, navodi se u saopštenju eparhije.

U protivnom, ističe se, može da dođe do višestrukog pogoršanja međuetničke situacije i ugrožavanja života građana.

„Okupacioni metodi, preterana upotreba nasilja uz zastrašivanje stanovništva i etničko nasilje nikada nisu bili metod za rešavanje postojećih problema“, poručuju iz eparhije.

Dodaje se da eparhija sa zaprepašćenošću gleda „najnovije neodgovorno i agresivno ponašanje kosovskih vlasti koje čitav region guraju u haos i nasilje“.

„Kao što nigde u svetu pitanja posebno vezana za etničke zajednice ne mogu biti rešena nametanjem okupacionih metoda i policijskog nasilja, tako ovaj način ponašanja koji je odnose između kosovskih Srba i Albanaca doveo na najniži mogući nivou u poslednje 24 godine ne može da donese dobro ni Srbima, ni Albancima i preti potpunom prekidu svakog dijaloga“, navodi se u saopštenju.

Napominje se da je neprihvatljiva otvorena kolektivna kriminalizacija srpskog naroda od strane kosovskih političara koja je, kako se navodi, plod fanatične ideologije vladajućih kosovskih albanskih struktura protiv svega srpskog.

Iz eparhije raško-prizrenske ukazuju da je upravo to „otuđilo mnoge mirne građane srpskog porekla od kosovskih institucija i onemogućilo dijalog sa ijednim Srbinom od uticaja i ugleda na ovom prostoru“.

„Šteta koja je načinjena i posledice nasilja koje može da usledi danas i narednih dana zbog ovakvih neodgovornih političkih odluka nanose štetu i Evropskoj uniji i međunarodnim naporima da se za sve probleme nađu mirna rešenja u političkom dijalogu“, zaključuje se u saopštenju.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.