logo transparend vojvodina uzivo

,

Momirović: Suficit u trgovinskoj razmeni sa zemljama regiona 1,7 milijardi evra

TIRANA – Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović istakao je u obraćanju na Forumu ministara ekonomija Berlinskog procesa i Biznis forumu u Tirani, da je regionalna saradnja za nas od izuzetne važnosti, što pokazuje podatak da je samo u prvih sedam meseci ove godine Srbija u trgovinskoj razmeni sa zemljama iz regiona ostvarila suficit u iznosu od 1,7 milijardi evra.

Naš cilj je da ubrzamo proces pristupanja Evropskoj uniji i tako dodatno unapredimo kvalitet života naših građana. Takođe, nastavljamo sa naporima da i pored čestih opstrukcija ostanemo čvrsto na tragu produbljivanja regionalne integracije i ekonomske saradnje, rekao je Momirović, ističe se u saopštenju Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine.

Forumu ministara ekonomija Berlinskog procesa prethodio je Biznis forum, posvećen predstavljanju glavnih dostignuća i aktivnostima usmerenih ka uspostavljanju jedinstvenog EU tržišta, ističe se u saopštenju.

Kršenje ljudskih i političkih prava dovodi do tragičnih događaja

Tragični događaji koji su se odigrali prethodnih dana svedoče tome kakva nas budućnost čeka ako se ne izgrade mehanizmi da sve etničke zajednice mogu da učestvuju u javnom i ekonomskom životu, kao i da imaju samoupravu kakva je već ugovorena Briselskim sporazumom, izjavio je Momirović.

On je, obraćajući se u Tirani na Forumu ministara ekonomija Berlinskog procesa i Biznis forumu, kazao da je od najveće važnosti shvatiti da dugi period unilateralnog i autističnog pristupa, kao i kršenje osnovnih ljudskih i političkih prava ima svoju posledicu, a to je gubitak ljudskih života, saopštilo je resorno ministarstvo.

„Regionalna saradnja je za nas od izuzetne važnosti, a to pokazuje i podatak da je samo u prvih sedam meseci ove godine Srbija u trgovinskoj razmeni sa zemljama iz regiona ostvarila suficit u iznosu od 1,7 milijardi evra“, kazao je Momirović.

On je istakao da je cilj Srbije da ubrza proces pristupanja Evropskoj uniji i tako dodatno unapredi kvalitet života naših građana.

„Takođe, nastavljamo i sa naporima da pored čestih opstrukcija ostanemo čvrsto na tragu produbljivanja regionalne integracije i ekonomske saradnje. Ograničavanje ekonomskih sloboda, naročito u međusobnoj trgovini, kome danas nažalost svi svedočimo, veoma je opasan put“, rekao je Momirović.

Prema njegovim rečima, kada ljudi nemaju poslove, populistička politika preuzima primat, a naš zajednički put je put ka EU i on podrazumeva slobodan protok ljudi, roba, usluga i kapitala.

U saopštenju se navodi i da je Forumu ministara ekonomija Berlinskog procesa prethodio Biznis forum, posvećen predstavljanju glavnih dostignuća i aktivnostima usmerenih ka uspostavljanju jedinstvenog EU tržišta.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.