logo transparend vojvodina uzivo

Momirović: „Država neće dozvoliti da maloprodajni lanci dogovore podizanje cene kafe

Ministar trgovine Srbije Tomislav Momirović izjavio je komentarišući najavljeno poskupljenje kafe za 50 odsto od 1. jula, da je u ovom trenutku teško proceniti šta će se desiti na globalnom planu, ali je naglasio da država neće dozvoliti da maloprodajni lanci iskoriste izazove na globalnom tržištu kako bi dogovorili podizanje cene.

– Nema nikakve sumnje da postoji kriza kada pričamo o logistici, kada pričamo o Vijetnamu, Indoneziji, gde se proizvodi kafa. S druge strane, u Brazilu i Južnoj Americi imaju drugačije izazove. Deluje da će tako biti – rekao je Momirović, prenosi agencija Beta.

Dodao je da cena nafte ponovo raste, dok je cena struja za sada stabilna, iako je i to, kako je naveo, izazov dugoročno gledano, jer su postrojenja za proizvodnju u Ukrajini praktično devastirana.

– Mi ne smemo da isključimo nijedan scenario. Cena kafe je danas između 150 dinara i 190 dinara za 100 grama. Pratićemo situaciju – kazao je Momirović.

Na pitanje da li bi cena mogla da dostigne 300 dinara za 100 grama, Momirović je naveo da u ovom trenutku ne zna šta bi moglo biti.

Prema njegovim rečima, nema sumnje da postoje kolebanja na globalnom tržištu.

– Država će pomno pratiti da li će te izazove koji su na globalnom tržištu, iskoristiti maloprodajni lanci da zajednički podignu cene. To, naravno, nećemo dozvoliti. To ćemo u startu sprečiti. Objektivne okolnosti ne možemo da ignorišemo. Ovo je tržišna ekonomija – zaključio je Momirović.

Kompanija Atlantic Grand obavestila je Komisiju za zaštitu konkurencije o planiranom povećanju cena kafe, „shodno povećanju cene sirove kafe na svetskoj berzi“, potvrdili su za „Novu ekonomiju“ u ovoj instituciji.

Iz Atlantic grupe, koja odnedavno drži sve najpopularnije brendove kafe u Srbiji, uključujući i „grand“ kafu i „don kafu“, nisu odgovorili konkretno na pitanja da li će i za koliko podići cene.

Pročitajte još:

 

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.