logo transparend vojvodina uzivo

,

Mali: Srbija je u prvom kvartalu ove godine vodeća ekonomija po stopi privrednog rasta

BEOGRAD – Srbija je u prvom kvartalu ove godine vodeća ekonomija po stopi privrednog rasta od 4,7 odsto, što je procena Evrostata i Republičkog zavoda za statistiku, i to između ostalog, govori koliko se predsednik Srbije Aleksandar Vučić danonoćno bavi našom zemljom, naveo je ministar finansija Siniša Mali.

Ministar je na svom zvaničnom Fejsbuk nalogu, odgovarajući na pisanja pojedinih portala da je ministar odbrane Bosne i Hercegovine i zamenik predsedavajuće Veća ministara Zukan Helez „posramio Vučića i preporučio mu da se malo bavi svojim narodom“, naveo da su Srbija i predsednik Vučić ponovo tema pojedinih političara iz regiona.

Ocenio je da im ponovo smeta naša ekonomska snaga, jačina, činjenica da smo lider u regionu, da životni standard građana raste i kvalitet života se konstantno poboljšava.

„Tako smo sinoć imali prilike da čujemo da je ministar odbrane Bosne i Hercegovine i zamenik predsedavajuće Saveta ministara Zukan Helez, kako to pišu pojedini portali, ‘posramio Vučića i preporučio mu da se malo bavi svojim narodom’.

Vučić koji se godinama danonoćno bavi našom zemljom, našim narodom, investicijama, daljim poboljšanjem kvaliteta života građana Srbije, treba, kažu, ‘da se malo bavi svojim narodom’. Možda bi bilo i smešno, da nije apsurdno“, navodi se u objavi ministra.

Dodaje da ono što što pojedinima najviše smeta jeste jaka i stabilna Srbija, Srbija koja se bori za svoj narod, za svoje nacionalne interese i ni pedalj ne odustaje od svoje slobodarske politike, politike mira, stabilnosti, ekonomskog napretka i razvoja.

Smeta im što je Srbija u prvom kvartalu ove godine vodeća ekonomija po stopi privrednog rasta od 4,7 odsto, što je procena Evrostata i Republičkog zavoda za statistiku. Dakle, najviši rast u Evropi u prvom kvartalu ostvarila je Srbija, a slede Malta sa rastom od 4,6 odsto, Hrvatska sa 3,9 odsto, Kipar sa 3,5 odsto, Litvanija sa 2,9 odsto, Slovačka sa 2,7 odsto. Istovremeno čak 11 zemalja beleže negativan međugodišnji rast BDP-a, a među njima su Irska, Island, Estonija, Finska, Austrija, Nemačka“, napisao je Mali.

Takođe, dodaje se, kumulativni rast naše ekonomije u period od 2018. do 2023. godine iznosio je 22,2 odsto, dok je u Bosni i Hercegovini bio 17,9 odsto. Samo u 2023. godini naša ekonomija je zabeležila rast od 2,5 odsto BDP, dok Bosna i Hercegovina beleži manji rast, i on iznosi 1,7 odsto. „Pošto volite da se bavite Srbijom, daću vam još malo podataka. Stopa nezaposlenosti je u našoj zemlji iznosila 9,4 odsto u 2023. godini, a u BiH 13,2 odsto. Prosečna zarada u Srbiji je u period januar-mart ove godine iznosila 816 evra, u BiH 130 evra manje, odnosno 685 evra“, poručio je ministar u objavi.

Posmatrano samo za Federaciju BiH, dodaje, prosečna penzija je u periodu januar-april iznosila 314,7 evra, dok je u Srbiji bila 390,3 evra. Istovremeno minimalna zarada u Federaciji BiH je 309,5 evra, a u Srbiji je prešla 400 evra.

Nivo stranih direktnih investicija možda i najbolje potvrđuje ekonomsku snagu Srbije i njenu poziciju lidera u regionu, a tako i trna u oku mnogima kojima se to ne dopada. Tokom 2023. godine, Srbija je privukla rekordnih 4,5 milijardi evra stranih direktnih investicija. Za to vreme BiH je privukla 873,5 miliona evra SDI. „Dakle, imamo pet puta više SDI samo u 2023. godini. Nastavljamo ka našem cilju koji smo postavili da prosečna plata 2027. godine bude 1.400 evra, a prosečna penzija i minimalna zarada po 650 evra. Na tom putu od ključnog značaja su nam program ‘Skok u budućnost – Srbija 2027’ i 323 projekta koja ćemo realizovati širom naše zemlje. Organizacija Međunarodne specijalizovane izložbe EXPO 2027. godine biće glavni motor daljeg napretka Srbije“, naveo je Mali.

Ističe da Vlada i predsednik misle o svom narodu, o daljem rastu primanja građana, o novim investicijama i projektima, o još boljoj budućnosti Srbije. „Ponosni smo na našu zemlju i naš srpski narod i što nikada nećemo odustati od stvaranja još bolje, lepše i uspešnije Srbije“, poručio je ministar.

Pročitajte još:

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.