Mit razbijen: Brzo punjenje ne škodi baterijama električnih automobila

Nova studija američke firme Recurrentauto ukazuje da brzo punjenje ne smanjuje domet ni trajnost baterija električnih automobila, suprotno opštem uverenju

Stari mit da brzo punjenje navodno oštećuje baterije električnih automobila demantovan je novom studijom. Istraživanje koje je sprovela američka firma Recurrentauto obuhvatilo je podatke sa 12.500 Teslinih vozila u Sjedinjenim Američkim Državama. Ova studija, koja je obuhvatila analizu dijagnostike baterija, osporava dosadašnje shvatanje da brzi punjači smanjuju domet i ukupni životni vek baterije.

Analizom podataka o upotrebi brzih punjača, Recurrentauto nije uočio statistički značajne razlike u pogledu degradacije baterija između automobila koji su često koristili brze punjače i onih koji su to činili ređe. Ova saznanja se, kako ističu, mogu primeniti i na druge proizvođače električnih automobila, ne samo na Teslu.

Recurrentauto navodi da složeni sistemi za upravljanje toplotom, naponom i baterijama u električnim vozilima štite same baterije. Međutim, postoje situacije kada je bolje izbegavati brzo punjenje. Na primer, kod ekstremnih temperatura ili kada je nivo baterije kritično nizak ili visok, može doći do većeg unutrašnjeg otpora u baterijama, što potencijalno može imati negativne posledice.

Studija nije samo razbila opšteprihvaćen mit, već je i osnažila tehnološki napredak u oblasti električnih vozila. Na osnovu ovih saznanja, proizvođači mogu s pouzdanjem da nastave sa razvojem novih rešenja, dok vlasnici električnih vozila mogu da budu sigurniji u njihovu upotrebu.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.