Električni automobili: Vožnja prema budućnosti

Električni automobili, od momenta kada su postali komercijalni, izazivaju veliko interesovanje, kako  u Srbiji, tako i svetu.

Električni automobili nastavljaju svoju ekspanziju na globalnom tržištu, dok se vozači širom sveta okreću ka nima. Takođe, bude i različita osećanja kod vozača, od oduševljenja do prezira.

Ljudi ih u početku nisu shvatali ozbiljno, ali vremenom su sve više dobijali na značaju, pogotovo u vreme kada se širom sveta vode sukobi i ratovi oko izvora nafte.

Šta su automobili na električni pogon?

Ovi automobili ne koriste fosilna goriva (benzin i dizel) za pogon. Oni nemaju motor sa unutrašnjim sagorevanjem, već poseduju elektro motor. Ova vozila koriste električnu energiju uskladištenu u punjivim visokonaponskim baterijama za pogon električnog motora. Motor zatim pretvara električnu energiju u mehaničku snagu za pogon vozila.

Baterije za električna vozila pune se električnom energijom isporučenom iz  utičnice, poput utičnice kod kuće ili javne stanice za punjenje. Još jedna zanimljiva stvar kod ovih vozila je to što energija kočenja proizvedena prilikom usporavanja vozila konvertuje se i skladišti u bateriji. Energija nastaje kada vozač otpusti papučicu gasa, a točkovi u okretanju pokreću elektromotor.

Foto: Pixabay

 

Jedna od najvećih prednosti električnih automobila je smanjenje emisija štetnih gasova. Dok konvencionalni automobili pokreću unutrašnji sagorevajući motori koji emituju štetne gasove, električni automobili koriste električnu energiju koja je čistija i ne proizvodi direktno emisije štetnih gasova. Ovaj prelazak na električne automobile ima ključnu ulogu u smanjenju zagađenja vazduha i poboljšanju kvaliteta života u gradovima širom sveta.

Pored smanjenja zagađenja vazduha, električni automobili takođe nude ekonomičniju opciju za vozače. Iako se početna cena električnih vozila može činiti višom u poređenju s konvencionalnim vozilima, dugoročno gledano, vozači mogu ostvariti značajne uštede na gorivu i održavanju. Električna vozila zahtevaju manje održavanja, jer imaju manje pokretnih delova koji se mogu habati, kao i niže troškove punjenja u odnosu na cene goriva. Ove prednosti čine električne automobile sve privlačnijim izborom za potrošače koji žele smanjiti svoje troškove vožnje.

Jasna računica

Uzmimo da prosečan automobil potroš i 5-6 litara goriva na 100 km, a električni 12-15 kilovata struje. Odnosno električni na 100 kilometar potroši oko 120 dinara, dok je recimo litar dizela 195 dinara, pa puta 5 ili 6… Grubom računicom dolazi se do zaključka da se na 100 kilometara uštedi minimum 1.000 dinara, dok je mesečni prosek u vožnji 3.000 do 5.000 kilometara…

Foto: Pixabay

 

Najjeftiniji električni automobili u Srbiji je Dačija “Spring”. Sa subvencijama cena je između 12.000 i 13.000 evra.

Jedina mana za sada je to što za punjenje automobile trba od 4 do 12 sati, a i same baterije su skupe… Vozila sa jednjim punjenjem imaju domet između 300 i 500 kilometara. Ipak ovo su sitni nedostaci koji se ubrzo otklanjaju.

Treba napomenuti da će se u Srbiji, to jest Kragujevcu, proizvoditi model električnog automobila  “Fiat Centoventi”.

Budućnost je postala sadašnjost!

Pročitajte još

 Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.