logo transparend vojvodina uzivo

Ministarka Kisić sa udruženjima žena u Padini i Kovačici

PADINA, KOVAČICA – Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić i pomoćnica ministra u Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Biljana Barošević posetile su večeras Kovačicu i Padinu.

Ministarka je prisustvovala inkluzivnom džudo treningu (program koji finansira Ministarstvo za rad) u Kovačici i svečano otvorila prostorije Udruženja žena Padina čije renoviranje je finansirano od strane Ministarstva.

Renovirane prostorije Udruženja žena Padina svečano su večeras otvorili ministarka Darija Kisić i predsednica Udruženja žena Padina, Elena Hanjik.

 

Padina, 9. septembar 2022 – Otvaranje renoviranih prostorija Udruženja žena Padina (foto: Vojvodina Uživo)

 

Ministarka Kisić istakla da joj je drago što je Ministarstvo omogućilo renoviranje prostorija ovog udruženja, koje čuva tradiciju, običaje i narodno stvaralaštvo, a nedavno je i na manifestaciji „Ko se lepo nosi, taj se i ponosi“ u Beogradu osvojilo nagradu za najlepše oslikani predmet.

„Svaki put se osećam počastvovano kada sam u društvu ovako jakih, sposobnih, vrednih i talentovanih žena. Vi svakim danom pokazujete da ste stubovi, ne samo svojih porodica, nego i celog društva. Hvala vam što čuvate našu tradiciju od zaborava“, istakla je Kisić.

Prof. dr Kisić je navela da joj je posebno drago što ovo udruženje čine i osobe sa invaliditetom, koje su potpuno ravnopravne sa ostalim članicama, jer kako je istakla, osnovni cilj svih aktivnosti Sektora za zaštitu osoba sa invaliditetom upravo je stvaranje društva u kojem svi imaju jednake mogućnosti.

„Vi nam svakim danom pokazujete da za vas ne postoje prepreke. Nastavićemo zajedno da organizujemo ovakve događaje, da učimo jedni od drugih i da zaista stvaramo Srbiju bez barijera, što je i cilj svih aktivnosti Ministarstva“, istakla je Kisić.

 

 

Pre toga, u osnovnoj školi „Maršal Tito“ u Padini ministarka Kisić i predsednik opštine Kovačica Jaroslav Hrubik otvorili su izložbu „Sačuvano od zaborava“.

Izložba je posvećena narodnoj tradiciji i običajima Slovaka iz Padine i obuhvata tradicionalne predmete, delove odeće, koji su sastavni deo narodne nošnje i mladenačke spreme. Deo izložbe koji organizuje SKUD Suncokret posvećen je pletenim vunenim čarapama i pletenoj obući.

Pre posete Padini, ministarka Kisić-Tepavčević obišla je Sportski centar Slavija u Kovačici i prisustvovala treningu inkluzivnog džuda. Trening realizuju akeditovani treneri Džudo kluba Jedinstvo iz Kačareva.

Projekat „Inkluzivni džudo – džudo za sve“ je program koji poslednje 4 godine podržava Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja, odnosno Sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom.

Prilikom posete Kovačici ministarka Kisić obišla je i Udruženje žena Kovačica i njihove prostorije.

 

Darija Kisić u udruženju žena Kovačica u Kovačici

 

Udruženje žena Kovačica je jedno od najstarijih udruženja žena u Vojvodini, ima tradiciju dugu 102 godine. U svojim prostorijama u Kovačici udruženje ima stalnu postavku slovačke narodne nošnje. Organizuju izložbe veza i drugih tradicionalnih ručnih radova, čuvaju nošnje, sakupljaju stare predmete u etno zbirku, spremaju stara tradicionalna jela, a sve u cilju očuvanja slovačkog identiteta na ovim prostorima.

 

Ministarku Dariju Kisić u Kovačici je dočekao predsednik opštine Jaroslav Hrubik

 

Poseti su prisustvovali i načelnica Južnobanatskog upravnog okruga Marina Toman, predsednik opštine Kovačica Jaroslav Hrubik, zamenik predsednika opštine Kovačica Petar Višnjički, pomoćnik predsednika opštine Kovačica Marijana Meliš i direktor Centra za socijalni rad Kovačica Dušanka Petrak.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.