logo transparend vojvodina uzivo

Saradnja Srbije i Evropske unije podigla kvalitet medicinskih usluga u Kovačici

KOVAČICA – Saradnja je između Srbije i Rumunije je dugogodišnja, a najskoriji projekat „Povećanje kvaliteta medicinskih usluga za pogranične zajednice“ značajno je podigao nivo medicinskih usluga za građane opštine Berlište (Rumunija) i Kovačica (Srbija).

Projekat se realizuje u okviru Programa Interreg-IPA CBC Rumunija-Srbija, koji finansira Evropska unija s ciljem da se poboljšaju medicinske usluge tako što će unaprediti kvalitet usluga koje će biti stalne i uvek raspoložive građanima u ovim marginalnim područjima.

„Nabavlili smo dva ultrazvuka, jedan za ginekologiju i jedan za pedijatriju, laboratorijski aparat za merenje sedimentacije eritrocita, biohemijski aparat i frižider za čuvanje uzoraka. Građani sada imaju pristup kvalitetnijim medicinskim uslugama“, kaže Daniel Magdu iz opštine Kovačica.

 

 

Za razliku od kliničkih stručnjaka kao što su lekari i medicinske sestre, koji se prvenstveno fokusiraju na lečenje pojedinaca nakon što se razbole ili povrede, javno zdravstvo zagovara pre svega prevenciju. Zato su partneri na projektu, opštine Kovačica i Berlište, organizovali brojne edukativne seminare i radionice – Dan zdravlja, kao i seminar za decu ispod 18 godina, te seminar o zdravlju i prevenciji.

„Time smo želeli da utičemo na povećanje svesti građana o važnim temama koje se tiču zdravlja. Takođe, saradnja obe države doprinela je razmeni iskustva i time povećala kapacitete i nivo stručnosti koji su sada dostipni našim građanima“, dodaje Daniel Magdu.

 

 

Ovo je projekat vredan više od 400.000 evra. Od toga Evropska unija je preko Interreg programa odobrila 85 odsto sredstava. Kroz različite programe EU je donirala zdravstvu Srbije više od 200 miliona evra, a Evropska investiciona banka omogućila je još 250 miliona evra povlašćenih kredita, od 2000. do danas, piše www.europa.rs.

Javno zdravlje uključuje svaki organizovani napor da se zaštiti i unapredi zdravlje stanovništva na lokalnom, državnom ili nacionalnom nivou, da se svima obezbedi pravo na bolje zdravlje i prevenciju bolesti nezavisno od rase, pola, etničke pripadnosti, identiteta ili zajednice kojoj pripada.

 

 

Zdravlje svakog pojedinca važno je, ne samo za njega, već za čitavu zajednicu, jer ono utiče na sve ono što jednu državu čini stabilnom, a to je porodica, zdravstveni i obrazovni sistem, konačno i ekonomija jedne zemlje. Svaki napor da se zaštiti zdravlje uključuje prevenciju bolesti, promovisanje zdravih stilova života, sprečavanje povreda i bolesti, poboljšanje ishrane i naglašavanje smislene higijene, kao i zaštitu životne sredine, a te napore sprovode se na svim nivoima kroz organizacije kao što su zdravstvena odeljenja, klinike, fondacije za javno zdravlje i društveni centri. Poučeni nedavnim iskustvom pandemije kovid 19 jasno je da javno zdravlje ne poznaje državne granice, zato je međunarodna saradnja bitna, a pogotovo ona pograničnih država.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.