Ministar Žigmanov posetio Radio-televiziju Vojvodine

NOVI SAD – Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov posetio je danas Javnu medijsku ustanovu Radio-televiziju Vojvodine u cilju bližeg upoznavanja i dogovora oko zajedničke planske i koordinisane saradnje u svim oblastima poslovanja i rada javne ustanove, naročito u delu koji se tiče informisanja na manjinskim jezicima.

Ministar Žigmanov je u svojoj izjavi istakao da je pravo na informisanje na maternjem jeziku nacionalnih zajednica jedno od ključnih manjinskih prava i kao takvo je garantovano međunarodnim pravnim dokumentima, Ustavom Republike Srbije i brojnim zakonima, saopštilo je resorno ministarstvo.

„Kao i pravo na njegovanje kulture, i informiranje na vlastitom jeziku pripadnika nacionalnih zajednica predstavlja značajni identitetski resurs – ukoliko ono ne postoji, velika je vjerojatnost da će se asimilacija odvijati brže. Isto tako, ono ima značajnu ulogu u razvoju građanske kompetencije – razvijena informativnost u funkciji je povećanja racionalnosti pri izborima. I na koncu, medij na materinskom jeziku manjinskih zajednica od važnosti je i za integraciju manjina u društvo“, rekao je Žigmanov.

On je ukazao da ova načela prate i prakse koje postoje u medijskim politikama Vlade Republike Srbije, koja svoje najbolje i najpotpunije ostvarenje ima na pokrajinskom javnom servisu – Radio-televiziji Vojvodine. „Ono je toliko razvijeno i kvalitetno da se često spominje kao uzor ne samo u praksi u Republici Srbiji i zemljama u regionu nego i u širim Evropskim razmerama“, dodao je ministar.

Na radijskim i televizijskim programima Pokrajinskog javnog medijskog servisa Javna medijska ustanova „Radio-televizija Vojvodine” (RTV), sa sedištem u Novom Sadu, emituje se veći broj radio (Radio Novi Sad 1, Radio Novi Sad 2, Radio Novi Sad 3) i TV programa (RTV 1, RTV 2). RTV 1 emituje program na srpskom jeziku, dok se na RTV 2 programa emituje na ukupno 15 jezika nacionalnih manjina, podseća se u saopštenju.

Prema dostupnim podacima iz 2021. Godine, RTV 2 je emitovao blizu 350 hiljada minuta televizijskog programa, istina u različitim obimu vremenskog trajanja, na devet jezika nacionalnih manjina – na mađarskom, makedonskom, romskom, rumunskom, rusinskom, bunjevačkom, slovačkom, ukrajinskim i hrvatskom jeziku. Kada je reč o radio programu na manjinskim jezicima, Radio Novi Sad 2 emituje celodnevni program na mađarskom jeziku, dok Radio Novi Sad 3 emituje program na 14 jezika nacionalnih manjina – na albanskom, bugarskom, bunjevačkom, mađarskom, makedonskom, nemačkom, romskom, rumunskom, ruskom, rusinskom, slovačkom, ukrajinskom, hrvatskom, crnogorskom i češkom jeziku.

U 2021. godini emitovano je ukupno 1.042.617 minuta programa na manjiniskim jezicima, koji također unutar sebe imaju različitu dužinu i dinamiku emitovanja, što prate i adekvatni organizacijski aranmžmani i kadrovski resursi, navodi se u saopštenju. Na sastanku je, pored ministra za ljudska i manjinska prava i drustveni dijalog, ispred navedenog ministarstva prisustvovao i državni sekretar prof. dr. Rejhan Kurtović, dok su ispred Radio-televizije Vojvodine sastanku prisustvovali Atila Marton, pomoćnik glavnog i odgovornog urednika drugog programa televizije Vojvodine i Andraš Gustonj glavni i odgovorni urednik drugog programa radio Vojvodine. Nakon sastanka usledio je obilazak ustanove koju je predvodio Jovan Bačić, direktor tehnike ove ustanove.

Pročitajte još:

 Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.