Milanu Belegišaninu nagrada „Karolj Sirmai“

Milan Belegišanin, pisac iz Novog Sada, ovogodišnji je dobitnik književne nagrade „Karolj Sirmai“. Ovu prestižnu nagradu naizmenično dodeljuju Temerin i Vrbas, gradovi u kojim je Sirmai živeo i radio, i to piscima koji pišu na mađarskom, odnosno srpskom jeziku.

Ove godine na redu je bio Vrbas i nagrada je Belegišaninu svečano uručena u Gradskom muzeju Kulturnog centra. Memorijalni odbor „Karolj Sirmai“ književnu nagradu dodeljuje u saradnji sa Kulturnim centrom Vrbasa i Kulturnim centrom „Lukijan Mušicki“ iz Temerina.

Milan Belegišanin, prozni pisac, scenarista, filmski i pozorišni reditelj, prema odluci žirija koji su činili Zoran Đerić, predsednik, Miroslav Aleksić, Franja Petrinović, Đeze Bordaš i Ivan Negrišorac, članovi, nagrađen je za knjigu priča „Osmeh i ostala čuda“.

„NJegova najnovija zbrika priča, ‘Osmeh i ostala čuda’ (Akademska knjiga, Novi Sad, 2023), već u naslovu nagoveštava atmosferu knjige – osmeh, smešak koji ozaruje Belegišaninovo celokupno stvaralaštvo (i filmsko i književno). Ali i ‘čudo’ i čudesnost koju zapaža u svakodnevici, a koja naše jednostavne živote oneobičava i podiže u neku drugu dimenziju, dajući im na taj način tajanstvene oreole i neku magičnost.

U ovoj knjizi je zapažena ’emanacija plavog, kao simbila čistote i nebeske transcedence i blesaj oreola’ (LJiljana Pešikan-LJuštanović), koja ‘ozaruje sve pripovetke, a priča, koja je čudo po sebi, postaje priča o čudu’. Ove pripovetke se, znači, kreću od realizma ka neorealizmu, od istine ka bajci, od stvarnih događaja ka snovima. Ima u njima ‘dubokog, istinskog saosećanja za ljudska iskušenja i stranputice kakvo donosi istinska životna zrelost čoveka i stvaraoca, ali, istovremeno, njih prožima duboka, dečja želja za harmonizacijom strašnog sveta odraslih’.

U ovim rečima LJiljane Pešikan-LJuštanović suština je Belegišaninovog stvaralaštva, kako proznog, tako i filmskog, ali i pozorišnog, ako ne paradoksalnost, onda neprestano kontrastiranje različitih svetova i viđenja, koje ponekad izaziva smeh, a ponekad i suze“, istakao je u obrazloženju odluke Zoran Đerić, predsednik žirija Memorijalnog odbora „Karolj Sirmai“.

Ovogodišnji laureat više puta nagrađivan je za svoj filmski i pozorišni rad; dobitnik je nagrade „Slavuj Hadžić“, Oktobarske nagrade Opštine Beočin, kao i nagrade „Petar Lalović“ za naročit doprinos podizanju svesti o ekologiji na filmu, a ovo mu je prva književna nagrada.
„Sebe sam vaspitao da isključivo radim u slikama i neke slike se lakše postižu dokumentarnim filmovima, neke u pozorištu, a neke u literaturi, zavisno od njihovog karaktera, i tako sam se i ja odlučivao za medij.

Literatura je medij u kojem je čovek ostaje sam sa sobom i nagrađena knjiga, ‘Osmeh i ostala čuda’, u turbulentnom vremenu u kom je umetnost na marginama, odraz je potrebe da se čovek osmehne, za šta je potrebna i hrabrost. Osmehnuti se znači pomalo imati kreativni, ironični odnos prema stvarnosti, znači voleti bajku i magiju, i pokušao sam da taj karakter osmeha, isceliteljski i magični, inkorporiram u priče u ovoj knjizi.

Ovo mi je prva nagrada u literaturi, izuzetno mi je drago što je baš ova nagrada u pitanju. Nagrada koja je toliko specifična za Vojvodinu jer se odnosi i na mađarske i na srpske autore, i ne samo to, nagrada ‘Karolj Sirmai’ je i nagrada za novelistiku. Zar ima nešto lepše nego u Vojvodini, u jednom multikulturalnom prostoru, dobiti takvu nagradu?, rekao je primajući nagradu Milan Belegišanin.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.