logo transparend vojvodina uzivo

Luke, rudnici, poljoprivreda: Šta novi regioni mogu dati ruskoj ekonomiji?

Bivše ukrajinske teritorije imaju veliki industrijski i poljoprivredni potencijal.

Državna duma Rusije ratifikovala je u ponedeljak sporazume o pristupanju Donjecke i Luganske Narodne Republike (DNR i LNR), kao i Hersonske i Zaporoške oblasti Ruskoj Federaciji. Teritorije su velikom većinom glasale za pridruživanje Rusiji na referendumima u septembru.

Ekonomisti kažu da će obnova teritorija razorenih sukobima zahtevati ogromna ulaganja. RT razmatra ekonomske troškove, kao i koristi od integracije teritorija u Rusiju.

Šta su novi regioni?

Ukupna površina Donbasa, Hersona i Zaporožja je skoro 109.000 kvadratnih kilometara ili preko 15% nekadašnje ukupne površine Ukrajine. Na teritorijama koje imaju više od 5,6 miliona hektara obradive zemlje ranije je živelo više od osam miliona ljudi. Moskva tek treba da odredi buduće granice Hersona i Zaporožja, čije delove još uvek kontrolišu ukrajinske trupe.

Koji su pokretači ekonomije Donbasa?

Donbas sa ekonomijom zasnovanom na uglju bio je industrijsko srce Ukrajine. DPR je činila 20% industrijske proizvodnje zemlje do 2014. Region bogat mineralima ima četvrto najveće nalazište uglja u Evropi, sa rezervama koje se mogu iskopati, procenjene su na preko 10 milijardi tona. Do februara, u Donbasu je radilo 115 rudnika uglja koji su proizvodili oko 70 miliona tona sirovine godišnje. U Donjeckoj oblasti nalazi se i osam elektrana.

LPR je važno transportno čvorište i poznato je po metalurgiji, mašinskoj i poljoprivrednoj industriji. Takođe ima hemijske i farmaceutske fabrike kao i nekoliko rudnika uglja. Kroz republiku prolazi niz značajnih tranzitnih autoputeva. Vlasti u LNR kažu da je njen poljoprivredni potencijal veliki, sa fokusom na uzgoj žitarica.

Zašto je Zaporožje važno?

Zaporoška oblast je bila centar snabdevanja energijom u Ukrajini, sa svoja tri moćna proizvođača energije: nuklearnom elektranom Zaporožje, najvećim nuklearnim postrojenjem u Evropi, hidroelektranom Dnjepr i vetroparkom Botievo. U 2019–2020, Zaporožje je proizvodilo oko 40 milijardi kVh električne energije godišnje, što je otprilike 25–27% celokupnog energetskog sektora u Ukrajini. Region ima znatan broj velikih industrijskih objekata i fabrika, uključujući Zaporožje automobilsku fabriku (ZAZ) sa proizvodnjom od 150.000 vozila godišnje. Reka Dnjepar, akumulacija Kahovka i Azovsko more igraju značajnu ulogu u ekonomiji Zaporožja, koja takođe ima veliki potencijal za industrijski uzgoj ribe.

Kakav je značaj Hersona?

Hersonska oblast je specijalizovana za brodogradnju i poznata je po svojim odmaralištima i poljoprivredi. Imao je najveću teritoriju obradive zemlje u Ukrajini, na skoro 20.000 kvadratnih kilometara. Region proizvodi žitarice, suncokret i povrće. Plodna zemlja omogućava dve, a ponekad i tri žetve u sezoni. Ostale tradicionalne industrije su stočarstvo i vinarstvo. Planira se razvoj odmarališta i turističkih centara na teritoriji koja ima izlaz i na Azovsko i na Crno more.

Sa kojim izazovima se suočava Rusija?

Rusija je dobila zemljište sa neverovatnim poljoprivrednim i industrijskim potencijalom, ali sa veoma degradiranom infrastrukturom, zbog nedostatka investicija iz Kijeva u poslednjih 30 godina. Primarna briga vlade je da integriše te teritorije i pomogne im da prevaziđu jaz u ekonomskom razvoju i da se oporave od razaranja koje je naneo sukob. U početku će Moskva finansirati budžete četiri regiona. U budućnosti, kako se integracija bude produbljivala i ekonomija ponovo pokrenula, obim transfera iz saveznog budžeta će se smanjivati, kažu stručnjaci.

Kako bi Donbas, Zaporožje i Herson mogli da doprinesu ruskoj ekonomiji?

Teritorije imaju izuzetno povoljan geografski položaj. Oni nude ogromne mogućnosti zbog prisustva luka i pomorskih puteva sa jugom Rusije. Pristup ključnoj luci Mariupolj u Azovskom moru znači potencijalno povećanje izvoza uglja i drugih sirovina u Afričke i zemlje Južne Azije. Regioni mogu da doprinesu obezbeđivanju prehrambene bezbednosti nacije i povećanju izvoza u „prijateljske“ države. Eksperti procenjuju da bi potencijalni doprinos ruskoj ekonomiji mogao da vredi trilione rubalja ili čak više.

Tekst preveo V.D.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.