Evrozona prvi put u dvocifrenoj inflaciji

Potrošačke cene su porasle za 10%, nadmašivši očekivanja i gomilajući pritisak na ECB

Potrošačke cene u evrozoni su u septembru zabeležile ogroman rast od 10% na godišnjem nivou, što predstavlja novi rekord koji povećava pritisak na Evropsku centralnu banku (ECB) da agresivno pooštri monetarnu politiku.

Inflacija u evrozoni je porasla sa avgustovskih 9,1 odsto, pokazali su podaci Evrostata u petak, nadmašivši srednju prognozu od 9,7 odsto i obeležavajući peti mesec zaredom rasta cena koji nadmašuje prognoze analitičara.

Inflaciju još uvek pokreću rastući troškovi hrane i energije. Cene energenata, koje su u septembru porasle po godišnjoj stopi od 41 odsto, dale su glavni doprinos nagloj inflaciji u 19 zemalja koje koriste evro. U međuvremenu, cene neprerađene hrane porasle su za 13%.

Isključujući promenljive cene hrane i energenata, inflacija je i dalje skočila na 6,1% sa 5,5% u avgustu, dok je inflacije koja takođe isključuje alkohol i duvan porasla na 4,8% sa 4,3%.

Estonija, Litvanija i Letonija su sve registrovale stope inflacije iznad 22%. Cifra za Holandiju iznosi 17,1%, što je više od ispod 14% u avgustu. U Slovačkoj je 13,6 odsto i takođe je svrstava u grupu zemalj sa rastom cena višim od prosečnog.

Ranije ove nedelje, Nemačka je u septembru prijavila međugodišnji rast inflacije od 10,9 odsto, u odnosu na 8,8 odsto zabeleženih u prethodnom mesecu. Rast cena hrane i energije takođe je bio krivac za rast.

Zabrinjavajući podaci o inflaciji doprinose hitnosti za dalja povećanja kamatnih stopa, čak i nakon agresivnih poteza koje je ECB preduzela u julu i septembru. Nakon današnjeg izveštaja o inflaciji, pozivi će verovatno postati sve glasniji za još jedano veliko povećanje kamatnih stopa na sledećem sastanku Evropske centralne banke zakazanom za 27. oktobar.

Investitori sada vide da će se depozitna stopa od 0,75% povećati na oko 2% do kraja godine, a zatim na oko 3% sledećeg proleća pre nego što se izjednači.

Tekst preveo V.D.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: