Leto je u jeku a samim tim i sezona lubenica u punom zamahu. Ona postaje nezaobilazan dodatak svake trpeze, donoseći osveženje i zadovoljstvo u vrućim danima. Međutim, iza te slatke poslastice kriju se mnoge zanimljivosti koje možda niste znali.
Lubenica je više od sočnog, osvežavajućeg zalogaja, ona ima bogatu istoriju, skrivene nutritivne vrednosti pa čak i neke neočekivane karakteristike:
Voće ili povrće
Večita dilema razrešena je rezultatom nerešeno. Zapravo, stručnjaci su se složili da je lubenica i voće i povrće. Lubenica je pripada porodici tikava, koja uključuje i drugo popularn0 povrće kao što su krastavci, bundeve i tikve. Svi ovi plodovi imaju sličnu strukturu i karakterističan okus. Međutim, s obzirom da ima semenke može se svrstati u voće.
Najveća lubenica
Prema Guinnessovoj knjizi rekorda, najveća lubenica ikada uzgojena težila je 159 kilograma. To je više nego prosečna težina odrasle osobe!
Poreklo lubenice
Lubenica je poreklom iz pustinje Kalahari u Južnoj Africi, a tamo se uzgaja već hiljadama godina. Arheološki nalazi pokazuju da su ljudi uzgajali lubenice u Egiptu pre više od 5.000 godina.
Običaji u svetu
U Kini i Japanu lubenica je popularna kao poklon domaćinu kojem idete u posetu. U Izraelu i Egiptu se pak lubenica često jede sa feta sirom.
Postoji više od 1.200 vrsta lubenica
Iako je najpoznatija vrsta lubenice koja ima crveno meso i crnu semenku, postoji veliki broj različitih vrsta lubenica. Neki primerci imaju žuto meso, a drugi čak i belo.
Simbol kraja ropstva
Lubenica je nekada bila simbol kraja ropstva, pre američkog građanskog rata. Simbolika potiče od toga što je veliki broj slobodnih crnaca prodavao upravo lubenice.
Nesvakidašnji svetski rekord
Kortni Olson, bilderka iz Las Vegasa, zgnječila je butinama čak tri lubenice i srušila svetski rekord učinivši to za samo 7,63 sekunde. Prethodni ženski rekord bio je 14,75 sekundi, a držala ga je ukrajinska “majstorica butina” Olga Liščuk.
Odličan izvor vitamina C
Jedan komad lubenice sadrži oko 25% preporučene dnevne doze vitamina C. Ovaj vitamin jača imunološki sustav i pomaže u održavanju zdravlja kože.
Lubenica sadrži likopen
Crvena boja lubenice dolazi od likopena, koji je snažan antioksidans. Likopen je takođe prisutan u paprici i ima pozitivan učinak na zdravlje srca i smanjenje rizika od određenih vrsta raka.
Cela biljka je jestiva
Iako je većina ljudi jede samo meso lubenice, koru i semenke takođe možete jesti. Kora je bogata hranjivim stvarima poput vlakana i vitamina C. Možete je iskoristiti za pripremu ukusnih umaka ili je lagano karamelizirati. Semenke su bogate belančevinama, zdravim mastima i mineralima poput cinka i magnezija. Ako ih osušite i lagano ispečete, možete ih koristiti kao zdravu grickalicu.
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.