Osvežavajuće hladne supe: Recepti koji će vas oduševiti

Letnji dani donose visoke temperature i potrebu za osvežavajućim obrocima. Upravo zato, hladne supe su vrhunac letnje kulinarske kreativnosti, pružajući nam mogućnost da iskoristimo sveže sezonsko voće i povrće na jedinstven i osvežavajući način.

Hladne supe i čorbe se pripremaju već vekovima, posebno na Mediteranu gde su sveži sastojci dostupni tokom vrućih meseci. Postoje dva načina kako se prave, napravi se vruća supa a potom ohladi ohladi ili se priprema hladna. Ove supe se često služe na ledu. Predlažemo vam nekoliko fantastičnih recepata koje možete lako pripremiti i uživati u njihovom bogatom ukusu i hranljivim vrednostima:

Hladna supa sa lubenicom

lubenica – 500 g
paradajz – 2 komada
krastavac – 1/2 komada
paprika – 1/2 komada
beli luk – 1 čen
maslinovo ulje
bosiljak
so

Za pripremu ove osvežavajuće supe, prvo treba pripremiti sveže sastojke. Lubenicu, paradajz, krastavac i papriku treba očistiti od semenki. Nakon toga, svi sastojci se seckaju na sitne komadiće. U posudi se kombinuju seckani sastojci zajedno sa belim lukom, bosiljkom, solju i maslinovim uljem prema ukusu. Nakon toga, supa se pasira ručnim mikserom kako bi se postigla glatka tekstura. Kada je supa od lubenice spremna, servira se uz kriške krastavca koje dodatno upotpunjuju osvežavajući karakter ove letnje supe.

Foto: Freepik

Hladna supa od krastavaca i mente

jogurt –  600 g
voda –  2,5 dl
krastavac – 1 kom
maslinovo ulje – 1 kašika
sirće – 1 kašika
menta – 2 listića

Za početak, uklonite koru sa krastavca, a zatim ga isecite po dužini i izvadite koštice. Nakon toga, krastavac iseckajte na male kockice. Dodajte jogurt, vodu, ulje, sirće, mentu i sve sastojke zajedno stavite u blender. Izblendajte sve zajedno dok ne dobijete glatku smesu. Ako želite, možete procediti supu kako biste dobili još finiju teksturu. Nakon toga, stavite supu da se ohladi u frižideru.

Foto: Freepik

Gaspaćo (Španska hladna čorba)

paradajz – 2 komada
gusti sok od paradajza – 3 dl
žuta/zelena paprika – 1 komad
krastavac – 1 komad
mladi crni luk – 1 komad
beli luk – 1 čen
maslinovo ulje – 1 kašika
bosiljak
biber
so

Prvo, oljuštite paradajz i isecite ga na manje komade. Dodajte sok od paradajza, crni i beli luk svavite u blender. Iseckajte ostatak povrća na sitnije komade. Zatim, sjedinite sve sastojke, uključujući iseckano povrće, sa prethodno pripremljenom smesom od paradajza. Ohladite čorbu u frižideru. Prilikom posluživanja, dodajte kockice leda za dodatnu osvežavajuću notu, kao i prepečen hleb ili krutone za teksturu i ukus. Kako biste začinili čorbu, možete dodati mleveni kim i ljutu papriku.

Foto: Freepik

Višisoaz (francuska hladna supa sa krompirom i prazilukom)

krompir – 500 g
praziluk – 2 struka, beli deo
pavlaka za kuvanje – 200 ml
bujon od povrća – 500 ml
kisela pavlaka – za serviranje
maslac – 20 g
biber

Oljuštite krompir i isecite ga na male komade. Praziluk isecite samo beli deo na kolutove. U šerpi istopite malo maslaca, dodajte praziluk i kratko ga zapržite. Nakon toga, dodajte isečen krompir u šerpu i prelite povrće bujonom od povrća. Kuvajte supu dok krompir ne postane mekan i skuvan. Razredite supu dodavanjem tečne pavlake sve dok ne dobijete željenu gustinu. Začinite supu sa prstohvatom bibera. Možete je servirati sa kašikom kisele pavlake koja će doprineti bogatstvu ukusa.

Foto: Freepik

Šaltibarščiai (Litvanska hladna supa od cvekle)

cvekla – 300 g
krastavci – 150 g
mladi luk – 4 struka
kuvana jaja – 2 komada
kefir – 500 ml
limun (sok) – ½
maslinovo ulje – 50 ml
mirođija
biber
so

Najpre trebate ispeći cveklu u rerni i ostaviti je da se ohladi. Nakon što se ohladi, oljuštite je i isecite na manje komade. Takođe, oljuštite krastavac i iseckajte ga na kockice. Mlad luk sitno iseckajte. Stavite pečenu cveklu, krastavac i mladi luk u blender i kratko ih sameljite. Zatim dodajte kefir i nastavite blendiranje dok smesa ne postane dobro usitnjena. Čorbu začinite prema svom ukusu, dodajući limunov sok i maslinovo ulje. Možete je servirati uz hladna kuvana jaja, dekorisana mirođijom i malo maslinovog ulja.

Bilo da se odlučite za klasične recepte kao što je gazpačo ili eksperimentišete sa novim kombinacijama ukusa, letnje supe će vas oduševiti svojim osvežavajućim i hranljivim karakteristikama. Uz dodatak svežeg začinskog bilja i začina, možete prilagoditi supe svom ukusu i uživati u jedinstvenim kombinacijama ukusa. Ne zaboravite da su hladne supe i izuzetno zdrave, obiluju vitaminima, mineralima i vlaknima koja su ključna za naše zdravlje. Prijatno!

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.