Linta: Deklaracija Skupštine Kantona Sarajevo je sramna

BEOGRAD – Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta izjavio je danas da je Deklaracija Skupštine Kantona Sarajevo kojom se najoštrije osuđuje dizanje tri prsta ispred zajedničkih institucija sramna i da predstavlja još jedan dokaz da bošnjački političari u kontinuitetu siju mržnju prema Srbima.

”Teško je racionalno prihvatiti činjenicu da u Sarajevu čak i tri prsta znače provokaciju i da imaju negativno značenje. U pitanju je jedan od mnogih dokaza da Sarajevo nije multietnički i otvoren grad već se radi o jednonacionalnom gradu koji uspješno i planski sprovodi politiku cementiranja etničkog čišćenja srpskog naroda”, poručio je Linta u saopštenju.
Linta je podsetio da tri prsta izvorno simbolizuju Svetu trojicu – oca, sina i svetog duha.

”Pozdrav sa tri prsta je od početka devetnaestog veka postao simbol borbe za slobodu srpskog naroda i vremenom su prerastao u opšte srpski pozdrav. Dobro je poznato da su srpski knezovi pozdravili izbor Karađorđa za vođu Prvog ustanka dižući desnu ruku sa tri raširena prsta. Na slici Paje Jovanovića Miloš Obrenović poziva na Drugi ustanak sa tri podignuta i rastavljena prsta. Veliki srpski pesnik i vladika Petar Drugi Petrović Njegoš tri prsta smatra simbolom srpstva”, podseća Linta.
Na predlog Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića Skupština Kantona Sarajevo jednoglasno je danas usvojila deklaraciju kojom se najoštrije osuđuje dizanje tri prsta ispred zajedničkih institucija.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: