“Leta bez neta”: Šta se radilo pre interneta

Ovo je prva interaktivna izložba “Muzeja nauke i tehnike” namenjena isključivo deci, koja u okviru predškolskih i školskih grupa najviše dolaze radnim danima, dok je vikendom najviše individualnih i porodičnih poseta. Najmlađa publika je prvi put u prilici da se susretne sa pojedinim tehničkim uređajima, dok se njihovi stariji članovi porodice na momenat mogu vratiti u prošlost i prisetiti se kako su izgledala leta pre interneta.

“Izložba je osmišljena tako da bude interaktivna, da svaka od 6 stanica ima svoj interaktivni odeljak gde deca mogu da se poigraju i kroz igru nauče nešto o samom uređaju. Svi ovakvi eksponati su im veoma zanimljivi, ali bismo možda akcenat stavile na fiksni telefon na koji mogu da se jave i razgovaraju. Trenutak u kome čuju zvono fiksnog telefona svakako nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Fiksni telefon je uvek prava zabava za odrasle, budući da deca često pokušavaju da naprave selfi i pronađu način na koji bi poslali poruku”, kaže kustos muzeja i jedna od tri autorke izložbe Milena Vidosavljević.

Kako je nastala izložba “Leta pre neta”?

“Nastala je kao širi okvir emisije koje smo snimale za decu – “Muzejska pitalica”. Snimile smo 6 epizoda emisije u kojoj su glavni akteri deca koja se po prvi put susreću sa tehničkim predmetima koji više nisu u upotrebi, kao što su to gramofon, vokmen, pisaća mašina, fiksni telefon, foto aparat sa filmom i gejmboj. Deca su imala priliku da sama istražuju date uređaje i da odgovarajući na naša pitanja sami shvate kako šta funkcioniše. Njihovi odgovori, domišljati i simpatični, bili su nam inspiracija da sve te predmete malo bliže objasnimo i damo im jedan širi okvir,” kaže naša sagovornica.

Koliko će izložba pomoći sadašnjim generacijama da makar malo shvate  prošla vremena?

“Smatramo da smo im zagolicale maštu skinuvši fokus sa sadašnjice. Naime, naše putovanje kroz vreme od stanice do stanice završava se upravo sadašnjim vremenom i mobilnim telefonom koji je našim najmlađim posetiocima najbliži tehnički uređaj. U samom mobilnom telefonu možemo naći i muziku i pismo i fotoaparat, ali svi ti fenomeni su se razvijali zasebno a to je bio dug istorijski put.”

Izložba ima praktični, edukativni i zabavni karakter. Postavka je podeljena na dve vremenske zone: Ovako je nekada bilo i Ovako je počelo , kao i šest tematskih stanica: Piši-briši; Kada moje uši čuju; Ptičica; Halo, ko je; Zabava u kutiji i Ringeraja. Na kraju postavke je stanica Surf bez daske, u sklopu koje se sve pomenute stanice objedinjuju u samo jednom predmetu.

Autorke ove jedinstvene izložbe su Milena Vidosavljević, Milena Vrzić Bešić, Mirjana Babić i Tamara Tešević. Izložba je otvorena za posetioce do kraja februara.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: